Prietenul meu Crawford Loritts are viziunea de a se implica în viaţa tinerilor lideri. În anul 2003, ne-a invitat pe mine şi pe alţi nouă bărbaţi să ne alăturăm unui număr de 40 de tineri la o conferinţă despre mentori. La sfârşitul evenimentului, toţi cei zece bărbaţi mai în vârstă aveam patru tineri cărora să le fim mentori în următorul an. Am semnat toţi o înţelegere scrisă şi am început apoi să ne întâlnim lunar fie în persoană, fie la telefon.

Şi acum, după aproape zece ani, mă mai întâlnesc cu doi dintre ei. Au peste 30 de ani. Vorbim despre iubirea pentru soţii şi copii, despre programe, despre priorităţi, despre ritmul vieţii, cam despre orice problemă cu care se confruntă bărbaţii în general. Discuţiile sunt confidenţiale, nu-şi face nimeni griji în privinţa asta. Şi părerea mea este că sunt şi încurajatoare.

Am fost împreună la pescuit şi la vânătoare de raţe. Când vorbesc, îi ascult. Când pun întrebări, încerc să răspund. Uneori le pun eu întrebări. Sunt şi momente când am ocazia directă să le influenţez viaţa. Am citit cărţi împreună, inclusiv Scriptura, şi am discutat despre ele.

Timpul petrecut cu aceşti tineri şi prietenia pe care am clădit-o cu ei sunt printre cele mai mari privilegii din viaţa mea. Ceea ce am trăit împreună mi-a format convingerea că în viaţă este important cum putem sluji şi înzestra generaţia de mâine.

Să trăim peste generaţii

Dumnezeu a rânduit ca bărbaţii să fie „mesageri peste generaţii”: să trimită mesaje despre caracter, valori şi viziune, prin intermediul altor bărbaţi, spre viitor, dincolo de orizontul pe care îl vedem acum. Am fost creaţi să trăim peste generaţii prin tinerii pe care i-am mentorat.

Acest model de viaţă ne este ilustrat de relaţia Apostolului Pavel cu un tânăr pe nume Timotei. Spre sfârşitul vieţii sale, Pavel i-a pus înainte o viziune irezistibilă, aceea de a fi mentor, o persoană care se înmulţeşte pe plan spiritual:

Tu dar, copilul meu, întăreşte-te în harul care este în Hristos Isus. Şi, ce-ai auzit de la mine în faţa multor martori, încredinţează la oameni de încredere, care să fie în stare să înveţe şi pe alţii. (2 Timotei 2:1–2)

Să observăm că Pavel vorbea aici despre influenţarea mai multor generaţii. El i-a fost mentor lui Timotei, care a transmis cele învăţate mai departe, unor „oameni de încredere”, care apoi i-au învăţat „şi pe alţii”. Aşadar era o ştafetă care se întindea pe parcursul a cel puţin patru generaţii.

Nu ştim ce s-a întâmplat cu tatăl lui Timotei, dar este limpede că Timotei avea nevoie de un bărbat mai matur în viaţa sa. În multe privinţe, mentorii sunt un fel de părinţi pentru tinerii pe care îi învaţă. Văd ce frumos se manifestă acest gen de relaţie în viaţa unui prieten, Bill.

Bill are un fiu adolescent, cu un prieten al cărui tată a murit acum aproape doi ani. Bill e un tată extraordinar, foarte preocupat de viaţa fiului său. Acum îl include şi pe prietenul lui în multe activităţi pe care le fac ei doi. Au împreună diferite activităţi tipice bărbaţilor, iar o dată pe săptămână iau micul dejun împreună, citesc cartea Proverbe şi discută despre învăţămintele pe care le trag de acolo. Îmi place mult ce fac Bill şi fiul lui pentru acest tânăr.

Poate v-ar interesa să aflaţi că Bill nu face altceva decât să dea mai departe din ceea ce a primit şi el în tinereţe. „A existat o familie care mi-a întins mâna când am rămas fără tată, spunea Bill. Domnul Reed ne ducea pe mine şi pe Mike, fiul lui, la pescuit şi în excursii. Stăteam mai mult la ei acasă decât la mine. Ba chiar a dat banii şi pentru o bicicletă pe care mi-a făcut-o mama cadou (am aflat mai târziu că el fusese sponsor). Vara trecută, familia Reed a sărbătorit a 50-a aniversare a căsătoriei împreună cu familia şi prietenii, iar eu am avut privilegiul de a fi prezentat ca fiind al doilea fiu.”

În societatea noastră, 40% dintre copii se nasc într-o familie monoparentală şi sunt crescuţi doar de mamă. Nu subestimaţi influenţa pe care o are un bărbat mai în vârstă în viaţa unui tânăr!

În inima tuturor bărbaţilor există ceva care îi atrage să fie mentori. Bărbaţii adevăraţi au mentoratul în sânge şi vedem acest lucru peste tot în Scriptură. Tinerii căutau tovărăşia bărbaţilor mai maturi şi le preţuiau înţelepciunea. Cei mai în vârstă au sarcina de a da lecţii de viaţă generaţiei care vine după ei.

Oricum ai alege să aplici acest model biblic, sunt trei caracteristici care arată cum îţi poţi spori influenţa la maximum.

  1. Mentorul este disponibil

În urmă cu mai mulţi ani îi făceam o prezentare a lucrării noastre lui Don Soderquist, fost director la Walmart. Ţin minte că mă grăbeam să parcurg toate diagramele şi graficele, ca să ajung la partea care mă entuziasma cel mai mult: cea care arăta că lucrarea FamilyLife crescuse cu peste 600% în zece ani.

Brusc, mi-am dat seama cu cine stau de vorbă şi mi-a venit să râd.

Uimit, Don a vrut să afle de ce râd.

I-am răspuns: „Mi-am dat seama că tocmai ţie îţi vorbesc despre «imensa creştere» a unei mici organizaţii non-profit.”

Asta în condiţiile în care compania lui crescuse de la 0 la 200 de miliarde de dolari cât fusese el director!

Atunci Don a râs şi el şi m-a lăsat să termin prezentarea. A fost foarte amabil şi mi-a povestit câteva întâmplări de când conducea compania. În timpul discuţiei a pomenit, la un moment dat, că unul dintre punctele lui forte e acela că este animat de o viziune.

Cel mai mult m-a impresionat faptul că şi-a făcut timp pentru mine

Întâlnirea a decurs atât de bine, încât, la sfârşitul prezentării, l-am rugat să petreacă o zi cu mine şi să mă înveţe din ceea ce ştia despre viziune. A fost de acord şi aşa se face că, după şase luni, mă duceam spre biroul lui din Arkansas, cu un set de întrebări şi un reportofon. Lecţiile şi sfaturile înţelepte pe care mi le-a dat atunci au fost nepreţuite.

Dar important n-a fost doar ceea ce a zis. Chiar mai mult m-a impresionat faptul că şi-a făcut timp pentru mine!

Probabil că şi tu eşti foarte ocupat, dar s-ar putea să faci una dintre cele mai bune investiţii punându-te la dispoziţia unui tânăr care vrea să aibă un mentor. Dumnezeu te-ar putea folosi ca să salveze slujba, căsnicia, familia sau chiar viaţa unui bărbat.

  1. Mentorul are un scop

Ca mentor, îl duci pe tânăr într-un loc unde nu s-ar duce singur. Mentorul ştie de ce are nevoie tânărul şi îl ajută să se dezvolte în acea direcţie, spunându-i adevărul.

Nu de mult i-am devenit mentor lui Jim şi l-am rugat să-mi povestească despre viaţa lui. În cele 90 de minute, cât a ţinut relatarea, a vorbit despre multe întâmplări dureroase: tatăl îl părăsise, un bărbat mai în vârstă abuzase de el în adolescenţă, fapte care îi afectaseră viaţa de soţ şi de părinte. La sfârşitul discuţiei i-am zis că-i voi trimite o carte scrisă de mine şi că-l rog s-o citească în ritmul în care vrea. Dinadins nu i-am zis nimic altceva despre ea.

Când a deschis coletul după o săptămână şi a dat de cartea mea intitulată The Best Gift You Can Ever Give Your Parents, i-a scăpat o înjurătură. Însă s-a apucat s-o citească şi să se gândească la ce înseamnă să-şi cinstească tatăl. Deşi nu-l cunosc de multă vreme, cred totuşi că e pe cale să îmbrăţişeze „porunca uitată”: „Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta” (Exodul 20:12). Mai cred şi că va veni o zi când va putea scrie câteva rânduri frumoase drept omagiu pentru tatăl lui şi că i le va putea citi.

Mentorul îşi propune să dea lecţii de viaţă celor pe care îi învaţă. Dacă vrei să fii mentor, gândeşte-te cum este viaţa ta la serviciu, acasă şi în relaţia cu Hristos. Ce ai învăţat despre următoarele aspecte?

  • Cum faci faţă presiunii şi cum găseşti echilibru în ritmul alert al vieţii
  • Cum lucrezi cu oamenii
  • Cum legi prietenii şi cum întreţii prieteniile cu alţi bărbaţi
  • Cum investeşti în căsnicie
  • Cum soluţionezi conflictele
  • Cum faci faţă unor crize neaşteptate sau unor tragedii
  • Cum îţi gestionezi banii
  • Cum cultivi o relaţie sinceră cu Dumnezeu
  • Cum citeşti, înţelegi şi aplici Scriptura
  • Cum îţi creşti copiii
  • Cum cultivi acel tip de caracter necesar ca să ai succes la serviciu
  • Cum înveţi din eşecuri

Şi nu uita să te întrebi: „Care este cel mai curajos lucru pe care l-am făcut în viaţa mea?”

Dacă te gândeşti la toate aceste aspecte, îţi vei da seama că s-ar putea să ai de dăruit mai mult decât credeai.

  1. Mentorul este sincer

Mentorii eficienţi sunt curajoşi şi realişti. Pe această treaptă a vieţii nu au loc prefăcuţii, narcisiştii sau pămpălăii. Doar bărbaţii adevăraţi rezistă aici. Acum mai mulţi ani, am primit sfaturi o zi întreagă de la un bărbat cu o experienţă în conducere mult mai mare decât mine. L-am întrebat la un moment dat despre cele mai grele zile ca lider. Care au fost şi cum le-a făcut faţă? Mi-a povestit atunci două întâmplări pline de trădări şi dezamăgiri. I-am apreciat sinceritatea în timp ce descria acele clipe de descurajare, îndoială, chiar de disperare. Nu a înfrumuseţat situaţia, ci a descris-o realist, cu greşeli, cu de toate.

Ei bine, în anii care au urmat, am trecut şi eu prin astfel de perioade. Dar, fiindcă el cutezase să se deschidă, am avut astfel posibilitatea să reflectez de multe ori la modul în care a reacţionat în situaţia respectivă şi nu m-am lăsat nici eu. Apoi am transmis şi eu unele lecţii desprinse în acele situaţii grele mai departe, tinerilor al căror mentor sunt. S-ar putea ca cea mai importantă lecţie de viaţă pe care o are de dat mentorul să fie tocmai această disponibilitate de a înlătura aparenţele frumoase şi de a-l lăsa pe tânăr să simtă acea duhoare omenească întâlnită când a dat de greu.

Găseşte un bărbat care are nevoie de mentor

Se vor găsi unii, printre cei care citesc aceste rânduri, care îşi vor lua inima în dinţi şi-L vor ruga pe Dumnezeu să-i îndrume spre nişte tineri cărora să le fie mentori. Dacă te numeri printre ei, ai putea găsi aceşti tineri la locul de muncă, la biserică, printre vecini sau printre bărbaţii cu care practici un hobby sau un sport. Aţi putea stabili o relaţie de mentorat prin Internet, prin intermediul unui serviciu on-line, cum este cel al FamilyLife. (Accesaţi FamilyLife.com dacă doriţi să aflaţi mai multe despre el.) Sau poate împreună cu soţia aţi putea mentora un cuplu de tineri aflaţi la începutul căsniciei. Sau aţi putea găzdui un grup mic de studiu, cum sunt cele din seria „Ziditorii căminului”, în cadrul căruia să vă întâlniţi cu câteva cupluri mai tinere.

Cum îi alegi pe tineri pentru mentorat? Alege-i dintre cei care te roagă să-i ajuţi cu ceva sau dezvoltându-ţi o receptivitate spirituală faţă de cei pe care ţi-i scoate Dumnezeu în cale. Eu unul sper şi mă rog să am pe viitor patru-şase tineri cărora să le fiu mentor câte zile mai am.

O sarcină divină

Locuind într-o zonă rurală, multă vreme am ieşit la alergare pe marginea drumului. Mi-e şi ruşine să spun că am trecut vreo zece ani pe lângă Lee şi baraca lui, înainte să-mi dau seama că ar trebui să mă duc să-l ajut.

Într-o bună zi, m-am dus şi i-am zis cine sunt. Lee avea pe atunci 29 de ani şi era paralizat de la brâu în jos în urma unui atac de astm din copilărie şi a unei reacţii adverse la un medicament. Tatăl îl părăsise, iar pe la vârsta de zece ani, mama îi declarase în gura mare: „Eşti un schilod şi gata”.

Ani în şir, Lee şi mama lui au trăit de azi pe mâine, din ajutorul social, până când vărul lui l-a ajutat să cumpere o maşină de cosit iarba. Aceasta a devenit principalul lui mijloc de transport şi totodată singura modalitate de a mai câştiga un ban, tunzând gazoanele vecinilor.

Mi s-a părut evident că Lee este mai curajos decât majoritatea bărbaţilor. Putea foarte bine să se considere victimă şi să renunţe la luptă. Am aflat că a absolvit liceul cu o medie bună şi că, la puţin timp după moartea mamei, îşi pusese credinţa în Isus. Am mai aflat şi că dădea zeciuială din ajutorul social lunar şi din indemnizaţia de handicap, care însumau doar 550 de dolari pe lună. Cum mama îi murise recent, se descurca foarte greu. Se întreba chiar cum are să supravieţuiască.

Sper şi mă rog să am pe viitor patru-şase bărbaţi cărora să le fiu mentor câte zile mai am.

Nu fusese angajat nicăieri. L-am întrebat dacă vrea serviciu. N-o să uit niciodată ce mi-a răspuns: „Aş vrea să ia altcineva ajutorul ăla social, cineva care are mare nevoie de el”. I-am dat atunci un computer vechi şi un manual ca să înveţe să tasteze şi l-am rugat să mă sune când tastează 40 de cuvinte pe minut. Când a reuşit, m-a sunat şi l-am invitat să vină să lucreze pentru FamilyLife.

Mai sunt multe alte lucruri de spus despre el: a învăţat să şofeze, a învăţat să cumpere o camionetă (şi apoi să facă accident cu ea), a început facultatea, a dărâmat baraca în care locuia şi a înlocuit-o cu o casă mobilă. A ajuns să se întâlnească cu guvernatorul statului Arkansas, care i-a făcut apoi cunoştinţă cu preşedintele Statelor Unite ale Americii.

E clar că Lee avea nevoie de un bărbat care să creadă în el, care să-i fie mentor. Am avut parte de multe privilegii în carieră, dar printre cele mai mari se numără acela de a fi fost martor la paşii importanţi pe care i-a făcut Lee, dovedind un curaj cum rar am văzut la alţi bărbaţi.

Anii maturităţii – o investiţie de cea mai bună calitate

Toţi vrem să rămânem în amintirea oamenilor, să lăsăm ceva în urma noastră, să ştim că viaţa noastră a însemnat ceva. Dacă copiii ţi-au crescut, dacă eşti la vârsta maturităţii şi priveşti în sus, înseamnă că eşti în perioada cea mai bună a vieţii. De-abia acum urmează ce e mai bun. Poate că te întrebi cum îţi poţi folosi cel mai bine experienţa, talentele şi aptitudinile în perioada următoare din viaţa ta. Am eu o idee la care să te gândeşti. Roagă-L pe Dumnezeu să-ţi dea o viziune pentru generaţia de mâine şi apoi investeşte în tineri.

În calitate de mentor, poţi influenţa viaţa unui bărbat într-un mod care să-i schimbe toată lumea. Cum spunea cineva odată: „S-ar putea să fii un oarecare pentru lume, dar s-ar putea să fii lumea toată pentru cineva”.