Suntem persoane ocupate și trăim într-o lume care cere mult de la noi, în fiecare zi. Obișnuim să întrebăm cuplurile căsătorite: Ce lucruri faceți voi împreună, doar pentru voi doi, pentru relația voastră? Am observat că unele cupluri nu au prea multe de povestit. Mulți ne spun ce fac împreună cu copiii: unde merg să se relaxeze împreună cu copiii, ce pasiuni și talente au copiii lor etc… Este clar că relaxarea este mai mult în dreptul copiilor. Întâlnim și cupluri care ne spun: Am mers luna trecută la munte două zile, doar noi doi… sau Încercăm să ieșim în fiecare săptămână, măcar la o cafea, să stăm de vorbă și să ne bucurăm unul de altul!

Este bine să ne oprim din alergarea noastră zilnică și să ne întrebăm: Ce avem noi în comun? Ce ne unește pe noi doi, ca soț și soție? Pentru fiecare cuplu există un „lipici”, ceva care menține unitatea relației. Mulți dintre cei care au copii spun imediat: Copiii ne unesc. Relația noastră este în jurul copiilor. Într-adevăr, copiii sunt un dar de la Dumnezeu, dar ceea ce ne unește ar trebui să fie mai mult decât copiii sau casa în care locuim împreună. Pentru că atunci când copiii vor pleca de acasă, ne vom uita unul la celălalt și vom spune: Copiii erau în centrul vieții noastre. Acum, ce ne mai ține împreună?  Cineva spunea:  Nu cunosc multe căsnicii fericite. Dar cunosc o mulțime de căsnicii în care părinții își iubesc copiii. Cu alte cuvinte, suntem mai întâi părinți, și apoi soț și soție! Ar trebui să fie exact invers: Din relația noastră, din armonia, din încrederea dintre noi, din dragostea noastră unul pentru celălalt, ca soț și soție, ar trebui să rezulte și dragostea și grija noastră pentru copii. Binele de care copiii noștri au nevoie în primul rând este ca noi doi, tata și mama să ne înțelegem, să ne respectăm și să ne iubim. Unul dintre materialele produse de Family Life – Arta de a fi părinte – așează la baza planurilor și visurilor noastre pentru copii necesitatea unei relații foarte bune între noi doi, ca părinți.

Ne arătăm dragostea și dedicarea unul față de celălalt atunci când facem o prioritate din relația noastră ca soț și soție.  Înaintea tuturor celorlalte responsabilități pe care le avem, este bine să depunem un mic efort pentru a redescoperi lucrurile pe care noi doi le avem în comun. Avem mare nevoie să investim în relația noastră, nu numai în relația cu copiii noștri. Chiar și o simplă invitație adresată partenerului de viață este prețioasă: Hai să ieșim la o plimbare! Ce zici?  Atunci celălalt simte că este valoros pentru tine, că nu urmărești să obții ceva de la el/ea, ci doar că vrei să fii împreună cu el/ea. 

Luați inițiativa să faceți ceva doar pentru soțul dvs, sau doar pentru soția dvs: o surpriză plăcută… Ar fi extraordinar să nu aveți astfel de inițiative doar o dată pe lună sau o dată pe an, pe 14 februarie. Chiar dacă partenerul de viață va privi nedumerit inițiativele dvs la început, nu vă lăsați descurajat(ă). Dacă nu puteți ieși săptămâna aceasta undeva împreună, doar pregătiți o cafea și stați de vorbă, întrebați-l/întrebați-o ce mai face, cum să-l/s-o ajutați sau cum să vă rugați pentru celălalt!

Cultivați dragostea și grija în relația dvs, redescoperind lucrurile pe care le aveți în comun și meditând continuu la adevărul că partenerul de viață este darul perfect al lui Dumnezeu pentru dvs.

Laurențiu și Clara Bărbulescu