Rugăciune pentru părinți

Rugăciunea este esențială pentru sănătatea spirituală a familiei. Este cea mai bună înzestrare și cea mai bună protecție.
Rugăciunea pentru copiii este și una dintre cele mai eficiente modalități de a-i pregăti pentru viitor.
Am creat acest Ghid de rugăciune de 30 de zile pentru a vă ajuta să vă obișnuiți să vă rugați sistematic pentru copii.

ZIUA 1 - Conectarea la sursă

„Nu vă îngrijoraţi de nimic; ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prinrugăciuni şi cereri, cu mulţumiri. Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus.” FILIPENI 4:6–7

Când construim ceva complex, precum o casă, nu alegem să întrebuințăm doar unelte manuale, care depind de puterea noastră. Folosim și scule electrice, pe care le conectăm la o sursă de curent. Astfel  putem munci eficient și cu randament.

Există oare o muncă mai complexă decât cea de creștere a copiilor? Și nu este Dumnezeu sursa noastră de putere? Cu ajutorul Lui, ne putem crește copiii mult mai eficient decât am fi în stare singuri. Rugăciunea e una dintre cele mai importante căi prin care ne putem conecta la puterea lui Dumnezeu. Rugându-ne cu consecvență și credință, primim înțelepciune să ne creștem copiii cu rezultate ce depășesc cu mult orice cuvinte le-am spune sau orice i-am învăța.

Dedicați-vă zilnic rugăciunii pentru nevoile dumneavoastră părintești și pentru copiii dumneavoastră.

Rugăciuni pentru părinți

Dacă sunteți căsătoriți, rugați-vă împreună parcurgând următoarea listă fie alternativ, fie împărțind lista.

– Mulțumiți-I lui Dumnezeu pentru darul rugăciunii.

– Rugați-L pe Dumnezeu să Se folosească de aceste rugăciuni ca să vă apropie mai mult de El și să vă călăuzească în slujba de părinți.

– Dacă sunteți căsătoriți, rugați-L pe Dumnezeu să vă ajute să faceți din căsnicie o prioritate.

– Rugați-vă ca Dumnezeu să-i facă pe copii receptivi la dragostea și îndrumările dumneavoastră și să vă ajute să rămâneți atenți la nevoile lor.

ZIUA 2 - Căsnicie fericită, copii fericiți

Să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta şi cu adevărul. 1 IOAN 3:18

Părinții sunt gata să facă aproape orice ca odraslele lor să se simtă iubite și ocrotite: le oferă un cămin primitor, mâncare bună, educație extraordinară, activități recreative etc. Dar cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru echilibrul lor emoțional este să vă iubiți partenerul de viață.

Așa este. Copiii se simt în siguranță dacă știu că-i iubiți, dar și că mama și tata se iubesc. O căsnicie fericită le oferă siguranță. Dar și reversul este valabil. O căsnicie tensionată îi poate face să simtă că tot universul lor se prăbușește. De aceea trebuie să acordați prioritate căsniciei dumneavoastră. Petreceți timp doar cu soțul/soția, ieșiți periodic la întâlnire, înflăcărați romantismul. Faceți asta și pentru căsnicie, și pentru copii.

Rugăciuni pentru părinți

– Mulțumiți-I lui Dumnezeu că v-a adus împreună ca să vă iubiți și să formați o familie.

– Rugați-L pe Dumnezeu să vă dea idei pentru a vă arăta dragostea unul față de celălalt și pentru a petrece timp împreună.

– Rugați-L pe Dumnezeu să vă apere căsnicia.

– Rugați-L pe Dumnezeu să vă pregătească de pe acum copiii ca să fie soți și soții bune, dacă este voia Lui să se căsătorească.

ZIUA 3 - Daruri de la Dumnezeu

„Iată, fiii sunt o moștenire de la Domnul, rodul pântecelui este o răsplată dată de El.” PSALMUL 127:3

Fiecare copil este o răsplată și o binecuvântare de la Dumnezeu (Geneza 33:5). Dumnezeu ne dăruiește copii cu scopul de a crește o generație evlavioasă, de a ne apropia mai mult de El, de a ne îmbogăți viața și de a ne ajuta să dobândim un caracter creștin.

Spuneți-le copiilor că-i considerați niște binecuvântări. Amintiți-le des că Dumnezeu are un scop și un plan pentru viața lor. Încurajați-vă copiii să-și folosească talentele, arătați-le ce valoroși sunt în ochii lui Dumnezeu, învățați-i despre Dumnezeu și Cuvântul Său. Și, în zilele mai grele, când copiii vă încearcă răbdarea, mulțumiți-I lui Dumnezeu că v-a dăruit acești copii și profitați de greutățile respective pentru a afla ce dorește să vă învețe prin intermediul lor.

Rugăciuni pentru părinți

– Mulțumiți-I lui Dumnezeu pentru fiecare copil în parte și fiindcă vi i-a încredințat pentru a-i crește.

– Rugați-L pe Dumnezeu să vă ajute să aveți grijă și de sufletul lor, să vă ajute să le oferiți un cămin echilibrat din punct de vedere spiritual, emoțional și relațional.

– Rugați-L pe Dumnezeu să vă dea credința de a vedea și primi fiecare copil ca pe un dar, chiar și în zilele dificile.

– Mulțumiți-I lui Dumnezeu pentru răbdarea și dragostea pe care le arată copiilor Săi în fiecare zi.

ZIUA 4 - Toți avem goluri

„Dar mi-a spus: «Harul Meu îţi este de ajuns; căci puterea Mea în slăbiciune este făcută desăvârşită».” – 2 CORINTENI 12:9

În filmul Rocky, personajul Paulie încerca să înțeleagă legătura dintre sora lui și boxer. „Ce vă atrage unul la celălalt?” Rocky i-a răspuns: „Eu am goluri, ea are goluri și împreună ni le umplem”.

Și părinții au goluri. Nimeni nu este complet pregătit sau calificat pentru slujba de părinte. Dar Dumnezeu știe că avem lipsuri și ne poate ajuta să le umplem. Scriptura ne dă multe exemple de persoane care s-au simțit nepregătite când Dumnezeu le-a dat o responsabilitate. Cu toate acestea, de fiecare dată El S-a folosit de ele nu bazându-se pe capacitatea lor, ci pe dependența de El.

Dumnezeu este alături de dumneavoastră ca părinte, așa cum a fost cu Moise, David, Estera și mulți alții (Isaia 41:10). Căutați să depindeți în totalitate de El. Rugați-vă pentru orice. Și veți vedea că Dumnezeu vă va umple golurile.

Rugăciuni pentru părinți

– Mulțumiți-I lui Dumnezeu că este alături de dumneavoastră, că vă întărește și că vă ajută să vă îndepliniți slujba de părinte.

– Rugați-vă să vă bizuiți totdeauna pe puterea și abilitățile lui Dumnezeu, nu pe propria putere.

– Cereți-I lui Dumnezeu înțelepciunea de a-L recunoaște în toate căile dumneavoastră. Rugați-L să vă conducă pașii spre binele personal, al copiilor și spre gloria Sa.

– Rugați-L pe Dumnezeu să vă umple căminul cu răbdare și înțelegere.

ZIUA 5 - Cereți ajutor

„După cum fierul ascute fierul, tot astfel şi omul însuși îl face mai ager pe semenul său.” – PROVERBE 27:17 (NTR)

Aproape orice meserie necesită învățare și pregătire. Dar ca să devii părinte, slujbă care ar putea fi considerată cea mai importantă din lume, nu există o pregătire prealabilă. Și copiii nu vin pe lume însoțiți de instrucțiuni! De aceea de multe ori părinții se simt incapabili, copleșiți și nu știu să-și îndeplinească bine sarcina.

Dacă vă încearcă aceste sentimente, trebuie să prindeți curaj! Există multe resurse de încredere la care puteți apela pentru ajutor, inclusiv la mentori, adică la persoane evlavioase și înțelepte, care au fost în situația dumneavoastră și au ani de experiență în urmă. Mentorii știu să asculte, să încurajeze, să dea sfaturi. Vă susțin, vă călăuzesc și vă învață din propriile greșeli și succese înregistrate în creșterea copiilor lor.

Puteți găsi mentori peste tot. Pot fi chiar părinții sau bunicii dumneavoastră. Sau prietenii cu copii un pic mai mari decât ai dumneavoastră. Sau un cuplu din biserică sau din cartier, cu copii deja la casele lor. Identificați un cuplu/o persoană pe care îl/o admirați pentru modul în care își cresc sau și-au crescut copiii. Luați legătura cu ei și destăinuiți-le preocupările și temerile dumneavoastră legate de creșterea copiilor. Puneți întrebări, ascultați, învățați din experiența lor, aplicați-le sfaturile. Veți vedea că veți deveni treptat un părinte tot mai încrezător.

Rugăciuni pentru părinți

– Rugați-L pe Dumnezeu să vă ajute să identificați cuplul sau persoana potrivită pentru a vă fi mentor(i).

– Rugați-L pe Dumnezeu să pregătească aceste persoane ca să se învoiască să vă fie mentori.

– Rugați-L pe Dumnezeu să vă ajute să vă onorați angajamentul față de mentorat, fiind deschis(ă), sincer(ă) și gata să învățați.

ZIUA 6 - Nu sunt chiar așa de inocenți

„Nebunia este lipită de inima copilului…”  – PROVERBE 22:15

Când se naște un copil, ne gândim că e suav și inocent, fără pată, fără păcat, nepângărit de relele din această lume. Chiar dacă bebelușii sunt într-adevăr suavi, Biblia ne arată clar că nu sunt așa inocenți. Așa cum este scris în Proverbe 22:15, plăcerea de a face năzbâtii și înclinația spre răzvrătire și neascultare sunt prezente în inima copilului de la naștere. Toți venim pe această lume cu o natură păcătoasă și avem nevoie de mântuire.

Ca părinți, ne dorim să avem copii ascultători, care să se poarte cum trebuie și să ia decizii bune. Ne străduim să-i învățăm adevăratele valori și să le cultivăm un caracter frumos. Deși nu ne dorim să ia decizii care să vină în contradicție cu valorile pe care ne-am străduit să i le insuflăm, uneori copilul va face aceasta din cauza nebuniei din inima lui.

Știind acest lucru, trebuie să anticipăm că vor urma astfel de momente de nebunie din partea copiilor noștri. Din când în când, vor face ceva care ne va răni și ne va dezamăgi. Tot așa cum și noi, copiii lui Dumnezeu, Îl mai dezamăgim uneori. Dar trebuie să le permitem copiilor noștri să facă greșeli, căci și noi facem. Iar când greșesc, putem să urmăm exemplul Tatălui ceresc și să-i iubim necondiționat, să-i iertăm și să-i corijăm, îndreptându-le privirea spre Hristos, Cel care poate să-i îndrepte și să se folosească de greșelile lor pentru a-i ajuta să-și atingă tot potențialul în El.

Rugăciuni pentru părinți

– Mulțumiți-I lui Dumnezeu că este întotdeauna cu dumneavoastră, chiar și când copiii fac greșeli prostești, și că vă dă pacea, înțelepciunea și puterea de care aveți nevoie în acele momente.

– Rugați-vă ca Dumnezeu să vă ajute să anticipați momentele de nebunie ale copiilor dumneavoastră și să fiți mai bine pregătiți pentru ele.

– Rugați-L pe Dumnezeu să vă ajute ca, atunci când copilul dumneavoastră greșește, să reacționați cu îngăduință, dragoste, iertare și să-l îndreptați, așa cum face și El când greșesc copiii Săi.

– Rugați-vă ca Dumnezeu să vă atragă copilul la Sine. Rugați-vă ca acesta să se hotărască să-și dea inima lui Hristos și să se încreadă că El îl salvează de păcat. Rugați-vă să-L iubească și să-L slujească ca Domn al vieții sale.

ZIUA 7 - Puterea dragostei

„Chiar dacă aş vorbi în limbi omeneşti şi îngereşti, şi n-aş avea dragoste, sunt o aramă sunătoare sau un chimval zăngănitor. Şi chiar dacă aş avea darul prorociei şi aş cunoaşte toate tainele şi toată ştiinţa; chiar dacă aş avea toată credinţa, aşa încât să mut şi munţii, şi n-aş avea dragoste, nu sunt nimic. Şi chiar dacă mi-aş împărţi toată averea pentru hrana săracilor, chiar dacă mi-aş da trupul să fie ars, şi n-aş avea dragoste, nu-mi foloseşte la nimic.” – 1 CORINTENI 13: 1-3

Copiii au nevoie să știe că sunt iubiți. Asta îi face să se simtă în siguranță, să simtă că au valoare și că ține cineva la ei. Prin iubirea pe care le-o arătați, îi învățați să-L iubească pe Dumnezeu și să iubească oamenii, să arate milă și să le pese de alții. Crescându-i într-un mediu plin de dragoste, îi ajutați să-și formeze un caracter frumos și să capete o perspectivă sănătoasă despre viață.

Este adevărat că nu sunt întotdeauna ușor de iubit. Dar noi urmăm exemplul Tatălui ceresc și îi ajutăm pe copii să știe că, orice s-ar întâmpla, dragostea părinților este constantă și nu dispare. Copiii se simt astfel în siguranță și înțeleg mai bine dragostea lui Dumnezeu.

Chiar și când comportamentul copilului dumneavoastră lasă de dorit, puteți alege să-l iubiți necondiționat, așa cum ne iubește Dumnezeu pe noi când păcătuim și-L dezamăgim. Dragostea este răspunsul de care are copilul nevoie pentru a veni înapoi la dumneavoastră și pentru a se apropia mai mult de Dumnezeu. Totodată, iubindu-l, ne crește puterea de a-l influența în dezvoltarea lui personală și spirituală.

Rugăciuni pentru părinți

– Ca Dumnezeu să vă ajute ca, orice s-ar întâmpla, să vă iubiți copiii așa cum vă iubește El pe dumneavoastră, altruist și necondiționat. Dacă în familia dumneavoastră sunt și copii din căsătorii anterioare sau dacă aveți copii adoptați, rugați-L pe Dumnezeu să vă ajute să-i iubiți așa cum vă iubește El. Rugați-L apoi să vă ajute să profitați de orice prilej ca să vă exprimați dragostea față de ei, chiar și atunci când vă simțiți nesiguri în relația cu ei.

– Ca Dumnezeu să vă dea în fiecare zi ocazii și idei ingenioase de a vă face copiii să se simtă iubiți, prețuiți, îngrijiți și în siguranță.

– Dumnezeu să vă ajute ca, pe măsură ce vă întăriți relația cu copilul și îi asigurați un cămin plin de dragoste, să-l îndemnați să-L iubească pe El și să iubească oamenii. Avem un mare privilegiu să ne bucurăm în fiecare zi de prezența, dragostea și iertarea unui Dumnezeu Atotputernic, mai ales în zilele mai dificile.

ZIUA 8 - Maimuța face ce vede

 

„Urmaţi, dar, pilda lui Dumnezeu ca nişte copii preaiubiţi. Trăiţi în dragoste, după cum şi Hristos ne-a iubit şi S-a dat pe Sine pentru noi ca un prinos şi ca o jertfă de bun miros lui Dumnezeu.” – EFESENI 5:1-2

James Baldwin, dramaturg și romancier american, spunea despre puterea exemplului părintesc: „Copiii nu prea îi ascultă pe părinți, dar îi copiază întotdeauna”. Adevărul este că ceea ce facem ne influențează copiii mai mult decât ceea ce spunem.

Fiind copii ai lui Dumnezeu, vom reflecta tot mai mult caracterul Său, cu cât Îl urmăm pe Isus și ne dezvoltăm relația cu El. Tot așa și copiii noștri se uită la noi ca să învețe cum să trăiască, să aibă relații cu alții, să iubească, să facă față greutăților. Trăind în ascultare de Dumnezeu, ne pregătim copiii să trăiască potrivit standardelor lui Dumnezeu și să înțeleagă cum ne conduce Cuvântul Său viața.

Nu ne vom descurca ireproșabil, e firesc. Atunci copiii noștri vor vedea că și noi suntem oameni și greșim. E normal să vadă că ne smerim în fața lui Dumnezeu, că ne cerem iertare când greșim și că împreună cu El facem față la toate provocările vieții.

Rugăciuni pentru părinți

– Mulțumiți-I lui Dumnezeu că v-a dat privilegiul de a-L reprezenta în fața copiilor dumneavoastră.

– Rugați-vă să vă vadă copiii dragostea față de Dumnezeu și ascultarea de Cuvântul Său în tot ce faceți, fie că studiați Biblia, că vă rugați, că-i ajutați pe alții, că dăruiți ceva, că luați decizii etc.

– Rugați-vă să fiți un exemplu de credincioșie în casa dumneavoastră, iar copiii să vă urmeze exemplul.

– Rugați-vă ca Dumnezeu să aducă în viața copiilor dumneavoastră și alte persoane care au un caracter frumos și sunt credincioase (părinți vitregi, bunici etc).

ZIUA 9 - Nu suficient de bun

„Toţi am ajuns ca nişte necuraţi şi toate faptele noastre bune sunt ca o haină mânjită.” – ISAIA 64:6

Toți părinții vor să aibă copii buni, o dorință admirabilă. Pentru mulți, este un scop esențial în creșterea copiilor. Dar chiar dacă ne învățăm copiii să aibă valori bune și bune maniere, Biblia ne spune clar că nu este suficient să fii un om bun.

Un caracter frumos nu are valoare veșnică fără o relație personală cu Hristos. Fără El, faptele noastre bune sunt ca o „haină mânjită”. De aceea avem așa mare nevoie de Hristos, Care ne iartă păcatele și ne schimbă natura păcătoasă cu neprihănirea Lui (2 Corinteni 5:21). Una dintre cele mai importante responsabilități părintești este să ne ajutăm copiii să înțeleagă cum pot să-L cunoască pe Dumnezeu și să aibă o relație personală cu Hristos.

Sunt multe moduri în care vă puteți ajuta copiii să se maturizeze spiritual. Vă puteți ruga cu ei, puteți citi împreună din Biblie, puteți memora versete împreună, puteți discuta despre Dumnezeu și Cuvântul Său, puteți merge împreună la biserică, puteți organiza o întâlnire devoțională în familie. Pe măsură ce copiii se vor dezvolta pe plan spiritual, își vor forma și un caracter evlavios. Un caracter integru derivă din maturizarea spirituală.

Rugăciuni pentru părinți

– Mulțumiți-I lui Dumnezeu că ne-a iertat păcatele, că ne-a dat neprihănirea Sa în locul naturii noastre păcătoase și că ne ajută să ne asemănăm tot mai mult cu El.

– Ca Dumnezeu să vă dea înțelepciune și hotărâre să puneți pe primul plan dezvoltarea spirituală a copiilor dumneavoastră.

– Ca Dumnezeu să vă dea zilnic diverse ocazii să vă învățați copiii despre El și Cuvântul Său și să-i ajutați să cultive o relație personală cu Hristos.

– Ca pe măsură ce copiii dumneavoastră cresc pe plan spiritual, să iasă la lumină caracterul lor hristic în viața de zi cu zi.

ZIUA 10 - Evlavios, nu perfect

„Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi când va îmbătrâni nu se va abate de la ea.” – PROVERBE 22:6

Din momentul în care vine copilul pe lume, părinții știu deja cum ar vrea să arate viața lui. Mulți își doresc un copil perfect: să accepte tot ce e bine, să ia decizii bune, să exceleze în cele bune și să arate astfel reușita părinților lui.

Dar este cu neputință să creștem copii perfecți. Este cu neputință deoarece copiii sunt crescuți de părinți imperfecți și deoarece și copiii, și părinții sunt păcătoși de la naștere. Biblia spune în Romani 3:23-24: „Căci toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu. Și sunt socotiți neprihăniți, fără plată, prin harul Său, prin răscumpărarea care este în Hristos Isus”. Scopul nostru ar trebui să fie să creștem copii evlavioși, care vor ajunge să-L cunoască și să-L iubească pe Dumnezeu, copii cu caracter hristic, care își vor trăi viața pentru a ajuta la înaintarea Împărăției lui Dumnezeu, spre slava lui Dumnezeu, nu a lor.

Rugăciuni pentru părinți

– Ca Dumnezeu să vă ajute să aveți așteptări realiste în ce privește creșterea copiilor, ținând cont că nu există părinți perfecți și nici copii perfecți.

– Ca Dumnezeu să vă ajute să le îndreptați mereu copiilor privirea spre Dumnezeu, Mântuitorul desăvârșit.

– Ca Dumnezeu să vă ajute să fiți întotdeauna un exemplu de evlavie și smerenie.

– Mulțumiți-I lui  Dumnezeu pentru darul iertării și al răscumpărării și fiindcă Își ajută copiii să trăiască în neprihănire.

– Părinții trebuie să răspundă la o întrebare. Credeți într-adevăr că Dumnezeu e suficient de mare? Creștinii se sprijină pe Stânca în care își pun încrederea credincioșii de peste 2.000 de ani încoace. Orice s-ar întâmpla în lume, acea Stâncă este Isus Hristos.

ZIUA 11 - Disciplină = Dragoste

„Căci Domnul mustră pe cine iubeşte, ca un părinte pe copilul pe care-l iubeşte.” -PROVERBE 3:12

Există consecințe când nu ascultăm de Dumnezeu. Oricât de dureroase ar fi aceste consecințe, ele fac parte din disciplina plină de har a lui Dumnezeu pentru copiii pe care îi iubește. Disciplinarea Sa ne ajută să creștem și să ne maturizăm, ne îndreaptă purtarea și ne redă bucuria. Dacă Dumnezeu nu ne-ar disciplina, asta ar arăta că nu-I pasă de noi. Vă puteți imagina cum ar arăta viața noastră dacă Dumnezeu nu ne-ar disciplina?

Așa cum Dumnezeu ne disciplinează pe noi, copiii Săi, pentru că ne iubește și vrea ce este cel mai bine pentru noi, cu același scop ar trebui să ne disciplinăm și noi copiii. Ca să fie în siguranță, să învețe din greșelile lor, să crească, să se maturizeze și să ia decizii bune. Pe scurt, ca să ducă o viață care să-L cinstească pe Dumnezeu. Când nu ne disciplinăm copiii, nu-i iubim destul.

Este important DE CE îi disciplinăm, dar la fel de important e și CUM îi disciplinăm. Este bine să ne luăm după Dumnezeu. Disciplinarea aduce suferință într-o anumită măsură, dar trebuie făcută nu cu furie și răzbunare, ci cu înțelegere și dragoste, ca să-și atingă scopul, care este corectarea. Atunci le veți putea spune copiilor cu convingere: „Te disciplinez pentru că te iubesc”.

Rugăciuni pentru părinți

– Mulțumiți-I lui Dumnezeu că vă iubește atât de mult încât să vă disciplineze și să vă readucă lângă El când vă îndepărtați neascultând.

– Rugați-vă pentru înțelepciune și curaj ca să urmați exemplul lui Dumnezeu și să vă disciplinați copiii din dragoste atunci când nu ascultă de dumneavoastră.

– Rugați-L pe Dumnezeu să vă ajute să vă disciplinați copilul într-un mod eficient pentru corijarea lui, cu dragoste și îngăduință.

– Rugați-vă ca, și în momentele când neascultarea copilului v-ar putea declanșa o criză de furie, să reușiți să vă stăpâniți, ca să vă disciplinați copilul cu blândețe și să-l iertați.

ZIUA 12 - Nu sunt doi la fel

„Tu mi-ai întocmit rinichii, Tu m-ai ţesut în pântecele mamei mele. Te laud că sunt o făptură aşa de minunată.” – PSALMUL 139: 13-14

Fiecare copil este unic și minunat. Nu sunt doi la fel, nici măcar gemenii identici. Fiecare copil are personalitatea sa, nevoile sale emoționale, spirituale, fizice și educative, sensibilități proprii și tot așa. Din cauza acestor deosebiri nu ne putem trata toți copiii la fel, nici nu ne putem aștepta să se poarte și să reacționeze în același fel.

Însă, ca părinți, trebuie să le cerem tuturor copiilor noștri să adere la același sistem de valori și să respecte aceleași reguli, potrivit vârstei lor. De exemplu, fiecare copil trebuie să se poarte cu alții cu bunătate și respect. Dar modul în care comunicăm cu fiecare copil, felul în care îl educăm și îl disciplinăm trebuie adaptat potrivit cu ce știm despre fiecare copil în parte. Trebuie să știm cum să abordăm fiecare situație pentru a împlini nevoile fiecărui copil.

La fel de personal Se poartă Dumnezeu cu copiii Săi. Domnul relaționează cu fiecare copil al Său știind că El l-a creat „o făptură așa de minunată”. Nu suntem doi oameni la fel. Căutați să vă cunoașteți fiecare copil în parte și să interacționați ca atare cu fiecare. Procedând astfel, îl veți putea ajuta să-și atingă tot potențialul.

Rugăciuni pentru părinți

– Mulțumiți-I lui Dumnezeu pentru că v-a creat fiecare copil ca o făptură minunată și unică, o capodoperă a Sa.

– Rugați-L pe Dumnezeu să vă ajute să vă iubiți toți copiii la fel, dar să știți când trebuie și când nu trebuie să-i tratați la fel, ci să țineți cont de nevoile și de personalitatea fiecăruia.

– Rugați-vă pentru înțelepciunea de a ști cum să comunicați cu fiecare copil în parte, cum să-l încurajați, cum să-l corectați și cum să interacționați cu el, pentru a-l ajuta să-și atingă tot potențialul dat de Dumnezeu.

– Dacă aveți un copil adoptat sau vitreg, rugați-L pe Dumnezeu să vă ajute să-i înțelegeți personalitatea, nevoile și sensibilitățile și să nu vă așteptați să se poarte așa cum ar face copilul dumneavoastră biologic sau alți copii din familie.

ZIUA 13 - Nu depășiți marginile

 „Şi voi, părinţilor, nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri, ci creşteţi-i în mustrarea şi învăţătura Domnului.” – EFESENI 6:4

Acum câțiva ani, o fabrică de automobile a lansat o reclamă TV care începea cu un grup de școlari desenând la o masă. Profesorul îi supraveghea și le atrăgea atenția din când în când: „Nu depășiți marginile!” Elevii repetau ce-i învăța profesorul și apoi adăugau: „Marginile ne ajută”.

Copiii au nevoie de limite. Au nevoie ca părinții lor să le creeze un mediu sigur, un mediu în care să se facă auziți și sentimentele lor să fie luate în serios, un mediu în care să fie totodată îndemnați să respecte regulile, să fie răbdători, ascultători și cooperanți. Când sunt stabilite și respectate în dragoste, limitele îi ajută pe copii să se simtă în siguranță pe toate planurile. În mod firesc, copiii sunt dezamăgiți când nu iese cum vor ei. Dar chiar și când forțează limitele și sunt supărați pe noi că le menținem, tot vor avea până la urmă un sentiment de siguranță.

Fără limite, copiii pot deveni neliniștiți, neascultători și egoiști. Când nu există limite, pot chiar să simtă mânie și resentimente față de părinți. Fixarea de limite face parte din disciplinarea copiilor noștri și disciplinarea este o dovadă că-i iubim.

Rugăciuni pentru părinți

– Mulțumiți-I lui Dumnezeu că ne-a lăsat limite ca să ne simțim în siguranță.

– Rugați-L pe Dumnezeu să vă ajute să stabiliți limite potrivite pentru copiii dumneavoastră, reguli prin care să învețe să aibă răbdare, să fie ascultători, să arate respect față de autorități și să înțeleagă că aceste reguli îi vor ține în siguranță.

– Rugați-vă ca Dumnezeu să vă dea curajul și puterea de a vă ține de limitele pe care le-ați stabilit, în special atunci când copiii le forțează, și să vă dea înțelepciunea de a ști când să fiți flexibili.

– Dacă aveți un copil adoptat sau vitreg, rugați-L pe Dumnezeu să vă ajute să-i înțelegeți personalitatea, nevoile și sensibilitățile și să nu vă așteptați să se poarte așa cum ar face copilul dumneavoastră biologic sau alți copii din familie.

ZIUA 14 - Copiii, tot copii

„Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc.” – 1 CORINTENI 13:11

Există puțină imaturitate în noi toți. Am putea chiar spune că în fiecare adult se ascunde un copil. Un copil care poate fi speriat, furios, țâfnos, obraznic sau doar jucăuș. Pe de altă parte, putem fi siguri că nu se ascunde un adult în fiecare copil. Copiii nu au ajuns încă la maturitate, de aceea nu ne putem aștepta să gândească, să se comporte sau să reacționeze ca adulții.

De exemplu, dacă copilul dumneavoastră face mizerie în bucătărie făcând bulbuci în paharul cu lapte și vărsând laptele pe masă și pe jos, i-ați putea explica cu blândețe de ce nu e o idee prea bună să facă asta. În loc să îl dați afară din bucătărie și să îl trimiteți în camera lui, ați putea profita de ocazie ca să-l învățați să facă curat după el. Acest lucru îl va ajuta să se maturizeze și să își asume responsabilitatea pentru faptele lui.

Copiii nu trebuie disciplinați pentru că sunt copii. De aceea este foarte important ca părinții să discearnă între apucăturile de copil și sfidare, ca să le abordeze în mod corespunzător.

Rugăciuni pentru părinți

– Mulțumiți-I lui Dumnezeu pentru anii copilăriei. Chiar dacă sunt încărcați de mizerie, greutăți și oboseală, ne sunt dragi și sunt importanți.

– Rugați-L pe Dumnezeu să vă ajute să deosebiți între apucăturile copilărești și sfidare și să vă dea înțelepciune și răbdare să le abordați cum se cuvine.

– Rugați-vă ca ocazional să-i dați voie copilului din dumneavoastră să se distreze și să nu ia în serios momentele în care copilul dumneavoastră se poartă copilărește. (Astfel de momente ne ajută să legăm relații extraordinare și ne prilejuiesc amintiri speciale).

 

ZIUA 15 - A bate sau a nu

„Este adevărat că orice pedeapsă deocamdată pare o pricină de întristare, şi nu de bucurie; dar mai pe urmă aduce celor ce au trecut prin şcoala ei roada dătătoare de pace a neprihănirii.” – EVREI 12:11

În zilele noastre, bătaia este unul dintre cele mai dezbătute subiecte din domeniul creșterii copiilor. Unii cred că este interzisă, fiindcă îi învață pe copii să dea în alții sau le provoacă probleme emoționale mai târziu în viață. Alții sunt de părere că, atunci când este aplicată cum trebuie, este o formă eficientă de disciplinare, utilă pentru a modifica atitudinea și comportarea.

Daca alegeți să vă disciplinați copilul „atingându-l”, trebuie să fiți echilibrați (fermi, dar blânzi), raționali și stăpâniți. Nu reacționați la furie, din frustrare sau cu violență, ci din dragoste și fiindcă vă preocupă binele și siguranța copilului. Trebuie s-o faceți cu calm, provocând o mică suferință, și să precedați și să încheiați disciplinarea cu dovezi de dragoste (1 Corinteni 16:14). Scopul nu este să le fie frică copiilor noștri de noi, ci să ne respecte și să ne asculte în timp ce îi învățăm să ducă o viață curată.

Orice formă de disciplină alegeți pentru copiii dumneavoastră, și sunt multe, nu uitați că, făcută în dragoste și înțelegere, este pentru siguranța și binele lor. În plus, dumneavoastră faceți acest lucru fiindcă îi iubiți.

Rugăciuni pentru părinți

– Rugați-L pe Dumnezeu să vă dea înțelepciune să alegeți cele mai bune forme de disciplină pentru copiii dumneavoastră.

– Dacă sunteți căsătoriți, rugați-vă împreună ca Dumnezeu să vă ajute să ajungeți la o înțelegere privind modalitățile de disciplinare din familia dumneavoastră. Mai rugați-L să vă ajute să acționați ca o echipă și să fiți consecvenți.

– Dacă ați devenit de curând părinte adoptiv, vitreg sau ați luat un copil în plasament, rugați-L pe Dumnezeu să vă descopere noi modalități de a vă corecta și disciplina copilul (nu se recomandă să „atingeți” copilul în aceste cazuri).

– Rugați-L pe Dumnezeu să vă ajute întotdeauna să disciplinați cu blândețe și înțelegere, indiferent de forma sau de metoda de corecție aleasă.

ZIUA 16 - Fără condiții

„Lăudaţi pe Dumnezeul dumnezeilor, căci în veac ţine îndurarea Lui.” – PSALMUL 136:2

(NT: în engleză, „căci în veac ţine dragostea Lui”)

Nimic nu schimbă dragostea lui Dumnezeu pentru copiii Săi. Dragostea Sa este necondiționată. Dumnezeu continuă să ne iubească chiar și când nu ascultăm de El sau rătăcim departe de El (Romani 5:8). Noi trebuie doar să răspundem la dragostea și la iertarea Lui. Adevărata dragoste este descrisă astfel în 1 Corinteni 13:7: „acoperă totul, crede totul, speră totul, suportă totul”.

Urmând exemplul Tatălui ceresc, e important să le spunem copiilor noștri că îi vom iubi întotdeauna la fel, orice s-ar întâmpla, chiar și când nu ne ascultă. Copiii se vor simți astfel în siguranță și vor înțelege cum ne iubește Dumnezeu pe toți.

Într-adevăr, e extenuant uneori să facem față neascultării și răutății copiilor, certurilor nesfârșite dintre frați, dar toate sunt o ocazie de a dovedi dragostea lui Dumnezeu așa cum este ea descrisă în Efeseni 4:2: „cu toată smerenia, blândețea, cu răbdare, îngăduiți-vă unii pe alții în dragoste”. În astfel de situații vă puteți asigura copilul că tot îl iubiți, chiar dacă a greșit. Arătându-i că îl iubiți necondiționat, aveți posibilitatea să-l îndrumați într-un moment în care poate fi tentat să se retragă în sine și s-o apuce pe o cale greșită.

Rugăciuni pentru părinți

– Mulțumiți-I lui Dumnezeu că nimic nu-I schimbă dragostea față de dumneavoastră, nici chiar neascultarea și îndepărtarea de El.

– Rugați-L pe Dumnezeu să vă ajute să-I urmați exemplul și să vă iubiți copiii necondiționat chiar și când nu vă ascultă.

– Rugați-vă ca Dumnezeu să vă dea înțelepciune și tărie să arătați dragostea Sa copilului dumneavoastră, mai ales în clipele în care sunteți dezamăgiți de neascultarea lui.

– Rugați-vă ca, atunci când copiii nu ascultă, să știți să împletiți dragostea și iertarea cu disciplina, astfel încât copilul să vină la dumneavoastră și să se apropie de Dumnezeu.

ZIUA 17 - Relația contează

„Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste şi la fapte bune.” – EVREI 10:24

Cum putem să ne iubim copiii, să le formăm caracterul, să-i învățăm să trăiască pentru Domnul și să-i disciplinăm eficient, fără să avem relații bune cu ei? O relație solidă și sănătoasă cu copiii este decisivă pentru a-i crește cum trebuie. Dacă aveți o relație bună cu copiii, vor ști din experiență că îi iubiți, că vă pasă de ei și că pot avea încredere că-i ghidați spre binele lor. Relațiile aduc încredere, intimitate și apropiere. În plus, o relație bună cu dumneavoastră îi învață cum să aibă relații bune cu ceilalți oameni.

Dar nu putem avea relații extraordinare cu copiii noștri dintr-odată. Trebuie să facem planuri în acest sens. E nevoie să petrecem timp cu fiecare copil în parte, căutând să-i cunoaștem nevoile, personalitatea, talentele și aptitudinile, speranțele și visurile. Să aflăm ce îl motivează și ce îl descurajează. Să le purtăm de grijă la bine și la rău, să-i încurajăm, să-i sprijinim, să le ridicăm moralul, să știe că pot discuta oricând cu noi.

Pentru a avea o relație bună, trebuie să vă iubiți copilul necondiționat și să vă rugați cu el și pentru el cu credincioșie. Mai trebuie să îi arătați bunătate, înțelegere, îngăduință și loialitate, ca să fie sigur că sunteți lângă el și că vă gândiți doar la binele său.

Rugăciuni pentru părinți

– Mulțumiți-I lui Dumnezeu că Isus a făcut posibilă o relație personală cu El. Mulțumiți și pentru toate binecuvântările ce vin din această relație.

– Rugați-L pe Dumnezeu să vă ajute să cultivați o relație bună cu copilul dumneavoastră.

– Rugați-vă să dați întâietate timpului petrecut cu copilul dumneavoastră și să vă ajute Dumnezeu să-l cunoașteți cât mai bine și să-l înțelegeți cât mai bine.

– Dacă tocmai ați adoptat copii sau v-ați recăsătorit, rugați-L pe Dumnezeu să vă inspire cu modalități inedite de a lega relații bune cu fiecare copil, de a crea amintiri, de a respecta tradițiile vechi de familie și de a face altele anume pentru noua familie.

ZIUA 18 - Război între frați

„Iubiţi-vă unii pe alţii cu o dragoste frăţească. În cinste, fiecare să dea întâietate altuia.” – ROMANI 12:10

„E al meu! Dă-mi-l înapoi!” „El are mai mult decât mine!” „Ea m-a tras de păr!” „Mamaaaa! Spune-i să iasă din camera mea!”

V-ați simțit vreodată ca un arbitru în casa dumneavoastră? Dacă aveți mai mult de un copil, știți exact la ce ne referim. Sau veți afla în curând. Rivalitatea dintre frați este normală. Din copilărie până în adolescență, frații se întrec pentru aproape orice, inclusiv pentru atenția părinților. Dar această competiție poate fi redusă sau echilibrată cu dragoste.

O modalitate excelentă de a micșora rivalitățile dintre frați este să-i ajutăm să aibă relații bune între ei, pline de afecțiune. Pentru asta trebuie să ne asigurăm că petrec timp unii cu alții. Ajutați-i să găsească activități de făcut împreună, lucruri de interes și pentru unii, și pentru alții. Jucați-vă în familie. Programați-vă ieșiri în familie și strângeți astfel amintiri frumoase pentru toți. La masă, îndemnați-i să discute și să se asculte cu atenție. Faceți din această interacțiune personală un obicei de familie.

Mergeți apoi mai departe și arătați-le cum să se ajute reciproc, făcând câte un gest frumos unul pentru celălalt. Aceasta îi va ajuta pe copii să-și pună frații mai presus de ei și să le pese și de interesele lor, nu doar de cele personale (Filipeni 2:3-4). Cu cât relațiile dintre ei devin mai puternice, cu atât va scădea rivalitatea dintre ei. Dar să știți că nu există relații perfecte între frați. De aceea trebuie să vă asigurați că în familia dumneavoastră există dragoste, înțelegere și iertare din belșug.

Rugăciuni pentru părinți

– Mulțumiți-I lui Dumnezeu pentru copiii dumneavoastră, aleși de El să fie frați. Rugați-L să-i apropie unul de altul, să îndepărteze mândria și egoismul din inima fiecăruia și să pună dragoste între ei.

– Rugați-L pe Dumnezeu să vă ajute să abordați rivalitatea dintre frați așa încât să învețe să se respecte unul pe celălalt, să comunice eficient și să soluționeze conflictele.

– Rugați-L pe Dumnezeu să vă inspire cu activități plăcute, prin care copiii să se bucure de compania fraților și să strângă amintiri frumoase împreună.     

– Dacă tocmai ați adoptat copii sau v-ați recăsătorit, rugați-L pe Dumnezeu să vă inspire cu modalități inedite de a-i ajuta pe frați să se accepte, să se iubească, să se sprijine reciproc și să lege relații trainice.

ZIUA 19 - Supraviețuiești sau propășești

„Nu te teme, căci Eu sunt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu sunt Dumnezeul tău; Eu te întăresc, tot Eu îţi vin în ajutor. Eu te sprijin cu dreapta Mea biruitoare.” – ISAIA 41:10

La bine şi la rău, familia este esenţială pentru ceea ce eşti şi vei deveni. Însă nicio familie nu e perfectă. Poate fi bună, iubitoare şi încurajatoare. Poate fi nesănătoasă, rece şi disfuncţională. Sau poate fi între. Poate fi o familie tradiţională, monoparentală, mixtă sau adoptivă. Familia este grupul în care eşti încurajat să propăşeşti sau în care înveţi doar să supravieţuieşti. Oricum ar fi familia dumneavoastră, curaj! Cu ajutorul lui Dumnezeu, o puteţi face să propăşească pe toate planurile: spiritual, emoţional şi relaţional.

Pe membrii unei familii vii pe plan spiritual îi leagă relaţia cu Dumnezeu şi dorinţa de a o întări, citind şi studiind împreună Cuvântul lui Dumnezeu, rugându-se şi mergând împreună la biserică. Membrii unei familii sănătoase pe plan emoţional se iubesc necondiţionat unul pe altul (1 Corinteni 13:4-8) şi se acceptă fără rezerve, cu toate defectele. Faceţi din familia dumneavoastră locul în care membrii ei pot fi ei înşişi fără să se teamă de judecata cuiva, pot plânge fără să fie batjocoriţi şi pot greşi fără să fie condamnaţi (Romani 8:1).

În ultimul rând, membrii unei familii echilibrate pe plan relaţional sunt dedicaţi unul altuia. Acest lucru se vede din dragostea, sprijinul şi loialitatea dintre ei, precum şi din soliditatea relaţiilor lor. Planificaţi periodic activităţi plăcute şi distractive în familie, de care să vă amintiţi cu drag.

Rugăciuni pentru părinţi

– Mulţumiţi-I lui Dumnezeu pentru familia pe care v-a dăruit-o şi pentru că v-a înfiat în familia Sa, prin care aţi primit toate binecuvântările duhovniceşti.

– Mulţumiţi-I lui Dumnezeu că vă poate însănătoşi familia şi că poate face toate lucrurile noi, indiferent care ar fi starea actuală a familiei dumneavoastră.

– Rugaţi-vă ca Dumnezeu să vă ajute să acţionaţi hotărât pentru binele spiritual, emoţional şi relaţional al familiei dumneavoastră. Rugaţi-vă pentru modalităţi inventive de a face progrese în fiecare domeniu în fiecare zi.

– Rugaţi-L pe Dumnezeu să vă ajute să faceţi din căminul dumneavostră locul în care membrii familiei pot fi ei înşişi fără probleme, unde se simt iubiţi, acceptaţi şi încurajaţi.

ZIUA 20 - Recunoaşteţi-vă greşelile

„Mărturisiţi-vă unii altora păcatele şi rugaţi-vă unii pentru alţii, ca să fiţi vindecaţi.”  – IACOV 5:16

Părinţii sunt simpli oameni. Cu alte cuvinte, şi ei greşesc. Unele greşeli se datorează neglijenţei, altele sunt gafe neintenţionate. Unele greşeli aduc consecinţe grave şi dureroase, în timp ce altele pot fi trecute uşor cu vederea. Aţi ţipat vreodată la copil din frustrare sau oboseală? Aţi zis vreodată ceva răutăcios sau jignitor fiindcă aţi avut o zi proastă? Sau aţi uitat de un eveniment de la şcoală? Ei bine, nu sunteţi singurii.

Însă, când greşiţi, trebuie să faceţi un lucru important: să vă recunoaşteţi greşeala. Nu numai că aşa se cuvine, ci este şi un prilej excelent de a-i arăta copilului ce înseamnă să-ţi ceri iertare, să-ţi mărturiseşti greşeala şi să te căieşti de ea. Copiii mai mici vă iartă imediat şi vă iau în braţe. Copiii mai mari, nu chiar imediat. Lăsaţi-i să facă faţă cum pot furiei sau durerii, dar asiguraţi-i că-i iubiţi. „Dragostea acoperă o sumedenie de păcate” (1 Petru 4:8).

Rugăciuni pentru părinţi

– Rugaţi-L pe Dumnezeu să vă dea curaj să vă recunoaşteţi greşelile şi să vă cereţi iertare de la copii cu sinceritate şi iubire.

– Rugaţi-vă să vă ajute Dumnezeu să nu daţi vina pe alţii pentru greşelile dumneavoastră.

– Cereţi de la Dumnezeu înţelepciune ca să discerneţi sentimentele copilului când îi cereţi iertare şi să-l asiguraţi de iubirea dumneavoastră necondiţionată.

– Dacă v-aţi jignit copilul adoptat/vitreg, rugaţi-L pe Dumnezeu să vă ajute să-i daţi timp să facă faţă furiei sau durerii, chiar şi după ce v-aţi dat seama cum se simte şi i-aţi cerut iertare.

ZIUA 21 - Alegeţi să iertaţi

„Îngăduiţi-vă unii pe alţii, şi dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertaţi-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, aşa iertaţi-vă şi voi.” – COLOSENI 3:13

Toţi părinţii au nevoie de îngăduinţă şi iertare, fiindcă toţi fac greşeli. Aţi fost rănit de vreun părinte? Sau de amândoi? Suferiţi şi acum din cauza acestor răni din trecut? Poate vi s-a făcut un rău atât de mare încât credeţi că relaţia cu ei nu mai poate fi reînnodată. Oricare ar fi situaţia dumneavoastră, puteţi face ceva pentru a demara procesul de vindecare: să iertaţi. Efeseni 4:32 spune: „Fiţi buni unii cu alţii, miloşi şi iertaţi-vă unul pe altul, cum v-a iertat şi Dumnezeu pe voi în Hristos”. Să iertaţi un părinte care v-a greşit poate fi printre cele mai dificile lucruri. Dar poate fi şi printre cele mai eliberatoare, căci vă aduce mult dorita vindecare şi reîntregire.

Neiertarea este o povară mai mult pentru cel care a suferit decât pentru cel care i-a greşit, fiindcă duce adesea la comportamente autodistructive. În plus, resentimentele şi pica faţă de părintele dumneavoastră poate afecta negativ modul în care vă creşteţi copiii. Alegeţi să-l iertaţi şi veţi începe să găsiţi speranţă şi vindecare în viaţa şi în relaţiile dumneavoastră.

Rugăciuni pentru părinţi

– Mulţumiţi-I lui Dumnezeu că v-a arătat har şi că v-a iertat când aţi făcut greşeli cu copiii dumneavoastră.

– Rugaţi-vă să arătaţi înţelegere faţă de părinţii dumneavoastră, care poate au greşit şi v-au rănit. Dar a greşi e omeneşte. Rugaţi-L pe Dumnezeu să vă ajute să iertaţi chiar şi ce pare de neiertat. Mulţumiţi-I apoi că şi dumneavoastră v-a iertat ce era de neiertat.

– Rugaţi-L pe Dumnezeu să vă ajute să găsiţi speranţă şi vindecare de rănile trecutului. Rugaţi-L ca, la momentul şi în modul ales de El, să înmoaie inimile şi să deschidă o cale de împăcare şi de refacere a relaţiei cu părintele/părinţii dumneavoastră.

– Cereţi ajutor de la Dumnezeu să nu permiteţi rănilor trecutului să afecteze modul în care vă creşteţi copiii.

ZIUA 22 - Dumnezeu ne defineşte

„Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut.” – GENEZA 1:27

Drept răspuns la valul tot mai mare de „ştiri false”, un post de ştiri a făcut o reclamă în care apărea un măr pe un fundal alb. O voce spunea: „Acesta e un măr. E posibil ca unii să încerce să vă spună că e o banană. Vor zbiera „banană, banană, banană” la dumneavoastră din toate părţile. Poate veţi începe chiar să credeţi că e o banană. Dar nu este. Este un măr.” Ideea reclamei: ne place sau nu, realitatea rămâne realitate.

În toiul acestei mari confuzii legate de apartenenţa sexuală, realitatea rămâne că Dumnezeu a creat bărbaţii şi femeile diferit din punct de vedere anatomic, fiziologic şi genetic. Indiferent că vrea cineva să se vadă altceva sau că se simte altceva, totuşi sexul său este stabilit de Dumnezeu, în ADN-ul său, cu mult înainte de a se naşte.

Poate copilului dumneavoastră nu-i place corpul său şi şi-ar dori ca Dumnezeu să-l fi făcut de alt sex. În acest caz, copilul nu se regăseşte poate în acele păreri preconcepute despre femei şi bărbaţi, existente în societate. Gândiţi-vă la Esau şi la Iacov (Geneza 25:27). Esau era vânător şi-şi petrecea vremea pe câmp, în vreme ce Iacov era liniştit şi prefera să stea în corturi. Dar Biblia nu contestă bărbăţia lui Iacov câtuşi de puţin. Ba chiar Dumnezeu l-a cinstit, făcând din el patriarhul Israelului. Trebuie să-i ajutăm pe copiii noştri să-şi accepte fizicul şi să fie de acord că aşa i-a creat Dumnezeu, nişte făpturi unice.

Rugăciuni pentru părinţi

– Rugaţi-L pe Dumnezeu să vă ajute să-i spuneţi copilului în dragoste adevărul despre identitatea sexuală. Cereţi-I ajutor lui Dumnezeu să nu-i băgaţi copilului pe gât nişte clişee rigide despre bărbaţi şi femei.

– Rugaţi-vă să vă ajute Dumnezeu să acceptaţi cum L-a creat pe copilul dumneavoastră, chiar dacă nu se încadrează în ideile preconcepute despre cele două sexe.

– În cazul unui copil care nu vrea să-şi accepte apartenenţa sexuală, cereţi de la Dumnezeu înţelepciune şi călăuzire ca să abordaţi această problemă.

– Mulţumiţi-I lui Dumnezeu că vă iubeşte copilul necondiţionat, chiar dacă poate acestuia îi este greu să-şi accepte identitatea sexuală.

-Rugaţi-vă să vă ajute Dumnezeu să nu daţi voie rănilor trecutului să afecteze modul în care vă creşteţi copiii.

ZIUA 23 - O identitate nouă

„Am fost răstignit împreună cu Hristos şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa pe care o trăiesc acum în trup o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu care m-a iubit şi S-a dat pe Sine însuşi pentru mine.” – GALATENI 2:20

Oamenii îşi găsesc identitatea în multe: aspect fizic, inteligenţă, talent, statut social, bunuri materiale sau renumele familiei, de pildă. Neajunsul este că acestea se pot schimba şi că există doar o vreme. Ce se întâmplă cu cel care se identifică cu slujba sa, când este dat afară? Sau cu adolescenta care se identifică cu talentul ei de balerină şi într-o zi, când se răneşte, află că nu va mai putea dansa din nou? E posibil să se simtă complet pierduţi, ca şi cum viaţa lor s-ar fi spulberat.

Adevărul este că identitatea noastră nu derivă din aspectul, ocupaţia sau bunurile noastre. Identitatea înseamnă mai mult decât credem noi sau decât ne spune lumea. Adevărata noastră identitate constă în ce spune despre noi Dumnezeu, Creatorul nostru. Şi El spune că suntem creaţi după chipul Său (Geneza 1:27), spune că toţi am păcătuit şi că avem nevoie disperată de Mântuitor (Romani 3:23-24). Însă a şi găsit o cale să ne îndreptăţească şi să ne dea o identitate nouă în Hristos (v. 24). 2 Corinteni 5:17 spune: „Dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus; iată că toate lucrurile s-au făcut noi”.

În Efeseni 1:3-13, Biblia ne vorbeşte despre noua noastră identitate. Cei ce sunt în Hristos sunt binecuvântaţi „cu tot felul de binecuvântări duhovniceşti” (v. 3), au fost aleşi (v. 4), sunt rânduiţi mai dinainte să fie înfiaţi (v. 5), au răscumpărarea, prin sângele Lui, iertarea păcatelor (v. 7), au înţelepciune şi pricepere (v. 8), cunosc voia Sa (v. 9), au fost făcuţi moştenitori (v. 11) şi au fost pecetluiţi cu Duhul Sfânt (v. 13). Nimic nu ne poate schimba identitatea, nimic nu ne poate lua din ce avem în Hristos. Identitatea noastră în El este pe veci. Ajutaţi-vă copilul să-şi găsească identitatea în Isus. Nu va mai simţi că viaţa sa e distrusă atunci când vor apărea probleme.

Rugăciuni pentru părinţi

– Mulţumiţi-I lui Dumnezeu că aţi primit o identitate nouă în Hristos în clipa în care v-aţi pus încrederea în El. O identitate solidă, sigură, plină de tot felul de binecuvântări, identitate care nu se schimbă, nici nu poate fi luată.

– Cereţi-I ajutor lui Dumnezeu să vă călăuziţi copiii să-şi găsească identitatea în Hristos, nu în familie, prieteni, note, talent, bunuri materiale sau orice altceva pământesc sau vremelnic.

– Rugaţi-L pe Dumnezeu să vă ajute să cultivaţi identitatea copiilor în Hristos, profitând de orice ocazie ca să-i învăţaţi cine sunt şi ce au în El.

ZIUA 24 - Faceţi ucenici

„Şi poruncile acestea, pe care ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi şi să vorbeşti de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula. Să le legi ca un semn de aducere aminte la mâini şi să-ţi fie ca nişte fruntare între ochi. Să le scrii pe uşorii casei tale şi pe porţile tale.” – DEUTERONOMUL 6:6-9

Cunoaştem porunca lăsată de Hristos în Marea Trimitere: „faceţi ucenici din toate neamurile” (Matei 28:19-20). Dar ştiaţi că noi, părinţii, trebuie să facem ucenici înainte de toate acasă? Una dintre marile noastre sarcini este să ne învăţăm cu sârguinţă copiii despre Dumnezeu şi Cuvântul Său.

Orice vârste ar avea copiii dumneavoastră, le puteţi vorbi despre Dumnezeu, le puteţi citi din Biblie, îi puteţi ajuta să înveţe versete pe de rost şi vă puteţi ruga cu ei. Căutaţi în fiecare zi ocazii să le vorbiţi despre Dumnezeu şi despre Biblie. Iată câteva momente propice: când se trezesc dimineaţa, în drum spre şcoală, în călătorii, când sunteţi la masă, după ce v-aţi uitat la televizor împreună, înainte să se ducă la culcare. În plus, îndemnaţi-i să se adâncească singuri în adevăr: să citească şi să studieze Biblia, cărţi despre viaţa de credinţă, despre istoria bisericii creştine, despre eroii credinţei etc.

Strângerea întregii familii la o oră sau într-o zi stabilită dinainte pentru devoţiune este o modalitate excelentă de a pune umărul la dezvoltarea spirituală a copiilor şi de a vă apropia unul de altul. Şi mai important, îi puteţi îndemna, cu cuvântul şi cu fapta, să caute să-L cunoască şi să-L iubească pe Dumnezeu, să-şi predea viaţa Lui şi să aibă o relaţie personală cu El.

Rugăciuni pentru părinţi

– Mulţumiţi-I lui Dumnezeu pentru marea binecuvântare de a le vesti Evanghelia copiilor dumneavoastră şi de a le influenţa hotărâtor creşterea spirituală.

– Rugaţi-vă să includeţi categoric credinţa în viaţa de familie şi în creşterea copiilor.

– Rugaţi-L pe Dumnezeu să vă dea inspiraţie să vă ajutaţi copiii să cultive relaţia cu El. Rugaţi-vă ca ei să-şi însuşească credinţa pe măsură ce se maturizează în Hristos.

ZIUA 25 - Preţuiţi-i pe toţi oamenii

„Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii.” – IOAN 13:35

La un moment dat, pe reţelele de socializare circula un articol despre o fetiţă care şi-a ales o păpuşă cu pielea de altă culoare decât ea. Văzând-o, casiera a întrebat-o dacă e sigură că vrea tocmai acea păpuşă. Fetiţa a confirmat răspicat, dar casiera, deranjată evident, i-a zis: „Dar n-arată ca tine”. Fără să stea pe gânduri, fetiţa i-a replicat: „Ba da! E doctoriţă ca mine! Şi e frumoasă ca mine!”

Cei mai mulţi copii nu dau atenţie înfăţişării exterioare precum adulţii, nici nu dau crezare părerilor preconcepute. În general, copiii îi acceptă pe cei care sunt diferiţi de ei. Și chiar dacă nu-i acceptă, tot pot fi învăţaţi să preţuiască pe fiecare om. Poeta Dorothy Law Nolte spunea: „Când copiii învaţă să accepte, învaţă să iubească”.

Noi, părinţii, trebuie să ne gândim bine dacă ne învăţăm sau nu copiii să preţuiască oamenii. Dacă ei văd sau nu la noi respect şi iubire faţă de ceilalţi oameni, toţi creaţi după chipul lui Dumnezeu. Familia lui Dumnezeu este extrem de diversificată. Aşa a vrut Dumnezeu şi este spre gloria Sa. Putem să le arătăm copiilor, prin exemplul personal, ce înseamnă să convieţuim în unitate (Psalmul 133:1). Şi le mai putem arăta cum reuşim noi, membri atât de diferiţi ai familiei lui Dumnezeu, să ne preţuim unii pe alţii, să ne rugăm unul pentru altul, să ne încurajăm între noi şi, mai mult decât orice, să ne iubim.

Rugăciuni pentru părinţi

– Mulţumiţi-I lui Dumnezeu că a creat toţi oamenii după chipul Său şi că L-a trimis pe Fiul Său să-Şi dea viaţa pentru noi toţi.

– Rugaţi-L pe Dumnezeu să vă ajute să respingeţi orice fel de prejudecăţi şi să-i iubiţi pe ceilalţi  oameni aşa cum vă iubeşte El, necondiţionat şi fără părtinire.

– Rugaţi-vă să fiţi pentru copiii dumneavoastră un exemplu de înţelegere, respect şi dragoste faţă de toţi oamenii, căci toţi sunt creaţi după chipul lui Dumnezeu.

– Rugaţi-L pe Dumnezeu să vă extindă cercul de prieteni şi să includă oameni diferiţi de dumneavoastră, astfel încât şi copiii dumneavoastră să prindă ideea şi să facă la fel. Rugaţi-vă să înveţe de la dumneavoastră ce înseamnă să avem „dragoste unii pentru alţii”.

ZIUA 26 - Cine se aseamănă se adună

„Nu vă înjugaţi la un jug nepotrivit cu cei necredincioşi. Căci ce legătură este între neprihănire şi fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunericul?” – 2 CORINTENI 6:14

Probabil aţi auzit proverbul „Cine se aseamănă se adună”. Măcălendrii stau cu măcălendrii, ciorile cu ciorile, cocorii cu cocorii şi tot aşa. Cu referire la oameni, proverbul vrea să spună că oamenii cu aceleaşi valori şi preocupări sunt atraşi unul spre altul şi se pot influenţa în bine şi în rău. Alegerea prietenilor este extrem de importantă. Dată fiind apropierea dintre ei, prietenii ajung să semene. Prietenii vă pot ajuta să deveniţi un om mai bun sau vă pot dărâma. Vă pot influenţa să vă apropiaţi tot mai mult de Hristos sau vă pot atrage înspre păcat. Prietenii vă pot îndemna să faceţi alegeri bune sau să faceţi rele.

Dumnezeu ştie ce importanţi sunt prietenii şi ce putere au asupra noastră. De aceea ne-a lăsat câteva indicaţii ca să-i alegem cu înţelepciune. În 1 Corinteni 15:33 ne avertizează să nu stăm cu cine nu trebuie: „Tovărăşiile rele strică obiceiurile bune”. Învăţaţi-vă copiii să-şi aleagă prieteni care au aceleaşi valori ca ei şi care Îl iubesc pe Domnul, prieteni de caracter, care aleg înţelept, îi respectă pe adulţi şi îi îmboldesc pe ceilalţi să facă ce e bine. Îndemnaţi-i să se înconjoare cu oameni care să-i influenţeze în bine şi pe care ei înşişi să-i influenţeze în mod pozitiv. „După cum fierul ascute fierul, tot astfel și omul însuși îl face mai ager pe semenul său.” (Proverbe 27:17, NTR)

Rugăciuni pentru părinţi

– Mulţumiţi-I lui Dumnezeu că ne face să ne dorim prieteni şi fiindcă aduce în viaţa noastră oameni deosebiţi, ca să ajute la maturizarea noastră.

– Rugaţi-L pe Domnul să vă ajute să vă învăţaţi copiii, nu doar cu cuvântul, ci şi cu fapta, cum să-şi aleagă prieteni care Îl iubesc pe Domnul, cu caracter, care să-i influenţeze să facă alegeri bune.

– Rugaţi-vă pentru copilul dumneavoastră să aibă prieteni adevăraţi şi să fie un astfel de prieten la rândul său, să fie un exemplu bun şi să le vorbească altora despre credinţa sa şi iubirea lui Dumnezeu.

– Rugaţi-L pe Domnul să-i dea copilului dumneavoastră iubire şi compasiune şi să-l facă să caute să se împrietenească cu copiii consideraţi diferiţi sau nepopulari.

ZIUA 27 - Puterea influenţei

„Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii.” – PROVERBE 4:23

Copiii din zilele noastre sunt asaltaţi de voci din toate părţile: familie, prieteni, presă, reţele de socializare, muzică, vedete, profesori, pastori şi alţii. Aceste voci le răsună puternic în urechi şi le pot influenţa imaginea de sine, relaţiile cu ceilalţi, alegerile pe care le fac, părerea lor despre Dumnezeu şi despre credinţă, ce ar trebui să facă cu viaţa lor etc. De aceea este important să ştie pe cine să asculte.

Ne dorim să ne înconjurăm copiii cu influenţe pozitive şi mai ales vrem să ne asigurăm că noi vom avea cea mai mare influenţă în viaţa lor. Puteţi face asta având relaţii solide şi sănătoase cu ei. Este absolut esenţial dacă vreţi să audă despre credinţa şi convingerile dumneavoastră şi să le îmbrăţişeze. Totodată, dacă vă petreceţi mult timp cu copiii şi aveţi discuţii de la inimă la inimă, vor şti că pot discuta despre orice cu dumneavoastră.

Cât priveşte influenţele externe, ajutaţi-i să-şi aleagă prieteni potriviţi, să-şi aleagă bine distracţiile. Aveţi mare grijă ce ajung să vadă şi să audă. Înconjuraţi-i cu persoane care vă împărtăşesc credinţa şi valorile, oameni de încredere de la biserică, pastori, învăţători care vă cunosc şi ştiu ce credeţi, ce aşteptări aveţi de la interacţiunea cu copiii dumneavoastră. Cel mai important, neapărat ajutaţi-vă copiii să-şi cultive relaţia cu Hristos, învăţându-i să se supună Cuvântului lui Dumnezeu mai presus de toate celelalte influenţe din viaţa lor.

Rugăciuni pentru părinţi

– Rugaţi-L pe Dumnezeu să vă ajute să înţelegeţi puterea de înrâurire pe care o aveţi asupra copiilor dumneavoastră şi să vă ajute să fiţi acea influenţă pozitivă de care au nevoie.

– Dacă aţi adoptat copii sau v-aţi recăsătorit, rugaţi-L pe Dumnezeu să vă dea trecere înaintea copilului adoptat/vitreg, să fiţi o influenţă pozitivă în viaţa sa.

– Rugaţi-L pe Dumnezeu să vă apere copiii de influenţe negative şi să vă înveţe cum să-i înconjuraţi cu prieteni, relaţii şi mentori potriviţi.

– Cereţi-I ajutor lui Dumnezeu să alegeţi înţelept ce influenţe îngăduiţi în viaţa copiilor dumneavoastră, inclusiv în ce priveşte muzica, filmele, emisiunile TV, jocurile video, accesul la internet, reţelele de socializare.

– Rugaţi-L pe Domnul să vă ajute să profitaţi de orice prilej ca să vă înconjuraţi copiii cu influenţe care îi ajută să dobândească un caracter integru şi îi înzestrează pentru a-şi influenţa în bine colegii şi prietenii.

ZIUA 28 - În misiune

„Şi orice faceţi, cu cuvântul sau cu fapta, să faceţi totul în Numele Domnului Isus şi mulţumiţi, prin El, lui Dumnezeu Tatăl.” – COLOSENI 3:17

Din clipa în care se naşte copilul, părinţii şi încep să viseze la ce va deveni. Unii visează să fie doctor, sportiv, un muzician desăvârşit, un actor celebru sau următorul preşedinte al ţării. Unii părinţi investesc din fragedă copilărie mulţi bani în lecţii de muzică sau de actorie, în echipament sportiv, în meditaţii sau cursuri pentru diferite preocupări. Tendinţa este de a îndrepta copilul în acele direcţii visate, chiar dacă el se împotriveşte.

Într-adevăr, părinţii trebuie să aibă aspirații pentru copiii lor, dar să fie legate de maturizarea lor, spre a-şi atinge tot potenţialul dat de Dumnezeu şi spre a împlini scopul lui Dumnezeu pentru viaţa lor. Psalmul 139:16 spune: „Când nu eram decât un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau; şi în cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau rânduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele“.

E extraordinar gândul că Dumnezeu are un plan şi un scop pentru viaţa fiecărui copil al nostru. Ne putem îndrepta copiii spre împlinirea misiunii proprii, ajutându-i să-şi cultive relaţia cu Hristos şi învăţându-i să meargă după El şi să-I urmeze îndrumările. Îi putem învăţa să caute să aducă o schimbare în această lume şi în sfera lor de influenţă, folosindu-şi talentele pentru a-I sluji lui Dumnezeu şi pentru a-i ajuta pe alţi oameni, indiferent că fac asta în calitate de medic, de profesor, de muzician sau de misionar într-un colţ îndepărtat al planetei. Ar fi un mare vis împlinit să vă vedeţi copiii trăind „în misiune” pentru slava lui Dumnezeu.

Rugăciuni pentru părinţi

– Mulţumiţi-I lui Dumnezeu că l-a ales pe copilul dumneavoastră pentru a îndeplini un anumit scop şi o anumită misiune. Mulţumiţi-I şi că i-a dat anumite talente şi aptitudini pentru a-şi îndeplini misiunea.

– Rugaţi-L pe Dumnezeu să vă ajute să acceptaţi planul Său pentru viaţa copilului dumneavoastră. Mai rugați-L să vă ajute să nu vă îndreptaţi copilul spre obiective care nu au de-a face cu El.

– Rugaţi-vă să vă ajute Dumnezeu să vă îndemnaţi copilul să fie altruist şi să-şi folosească talentele, aptitudinile şi priceperea ca să-I slujească Lui.

– Cereţi-i lui Dumnezeu curaj să-i daţi copilului libertatea de a accepta chemarea Lui în viaţa sa şi să-l sprijiniţi, chiar dacă diferă de aspirațiile dumneavoastră pentru el.

 

ZIUA 29 - În nenorociri

„Domnul este aproape de cei cu inima înfrântă şi mântuieşte pe cei cu duhul zdrobit. De multe ori vine nenorocirea peste cel fără prihană, dar Domnul îl scapă întotdeauna din ea.” – PSALMUL 34:18-19

Părinţilor le e tare greu când copilul le frânge inima. Cu toate astea, nu există copil care să nu-i frângă inima părintelui la un moment dat. Poate fi vorba de un incident izolat, de certuri între fraţi, de rivalitate, de cuvinte grele, de minciuni sau neascultare. Sau poate fi o dezamăgire neîntreruptă, precum răzvrătirea copilului sau o relaţie frământată. E posibil să vă simţiţi profund jignit când copilul se îndepărtează de idealul dorit şi începe să facă alegeri care contrazic tot ce l-aţi învăţat.

Puteţi fi ispitit să vă lăsaţi copleşit de regrete, să vă gândiţi că altfel ar fi stat lucrurile dacă aţi fi zis sau aţi fi făcut altceva. Puteţi fi ispitit să credeţi că v-aţi ratat misiunea ca părinte. Vă gândiţi că aţi făcut tot ce trebuie. Cum e posibil să iasă atât de rău? Nu uitaţi, copilul face foarte uşor alegeri şi greşeli nebuneşti (Proverbe 22:15). Din când în când, copiii mai fac câte ceva și ne frâng inima.

De aceea au nevoie de dragostea, disciplina şi îndrumarea spirituală a părinţilor lor, ca să capete înţelepciune şi să se maturizeze. Şi, în toate supărările şi necazurile, Dumnezeu făgăduieşte să fie cu dumneavoastră şi să vă dea tot ce aveţi nevoie. Ba încă El nu lasă să se piardă nimic. El răscumpără totul – chiar şi alegerile prosteşti şi greşelile nesăbuite ale copilului – ca să-l ajute să înveţe, să crească şi să împlinească scopurile Sale bune. Încredeţi-vă în planul lui Dumnezeu pentru viaţa copilului dumneavoastră. Este cel mai bun plan posibil.

 Rugăciuni pentru părinţi

– Mulţumiţi-I lui Dumnezeu pentru promisiunile pe care le-a făcut celor cu inima frântă. Rugaţi-vă ca, atunci când vă frânge inima copilul dumneavoastră, să lăsaţi aceste promisiuni să vă aline, să vă ridice duhul şi să vă tămăduiască inima rănită.

– Rugaţi-vă ca Dumnezeu să vă ajute să nu vă depărtaţi de copilul dumneavoastră în aceste momente dificile, ci să vă dea puterea să-l asiguraţi de dragostea dumneavoastră chiar dacă a greşit.

– Rugaţi-L pe Dumnezeu să vă apropie pe dumneavoastră şi pe copil mai mult de El şi unul de altul, prin binecuvântarea iertării.

– Rugaţi-vă ca oricât de dureroasă sau de disperată pare situaţia, să vă încredeţi în Dumnezeu, în planul Său pentru viaţa copilului dumneavoastră şi în credincioşia şi puterea Sa de a-l împlini.

ZIUA 30 - O moştenire pe vecie

„Domnul cunoaşte zilele oamenilor cinstiţi; şi moştenirea lor ţine pe vecie.” – PSALMUL 37:18

Toţi oamenii lasă o moştenire în urmă, ceva care să le aducă aminte celorlalţi de ei. Poate faptele lor sau locurile prin care au călcat. Poate succesele sau eşecurile, ori poate cum şi-au folosit timpul, talentul sau resursele. Moştenirea este ceea ce lăsăm în urmă, un exemplu pe care ceilalţi fie îl urmează, fie îl evită. Generaţiile următoare au nevoie de moşteniri ca să ştie ce să facă şi ce să nu facă, învăţând din succesele şi eşecurile celor dinaintea lor.

Că-şi dau seama sau nu, părinţii lasă în urmă moşteniri şi amintiri care vor fi transmise mai departe generaţiilor viitoare. Unii lasă copiilor moştenire o afacere de familie, un cont în bancă sau dorinţa de a face acte filantropice. Unii lasă dragoste în urma lor, ca parteneri şi părinţi iubitori. Alţii lasă frică, nesiguranţă şi suferinţă, prin neglijenţă sau abuzuri în căsnicie sau faţă de copii. Dar dumneavoastră ce lăsaţi în urmă?

Ştiaţi că în fiecare zi vă consolidaţi moştenirea? Indiferent că e vorba de poveştile frumoase pe care le spuneţi copiilor la culcare, de felul în care îi treziţi dimineaţa cu un cântec, de agerimea în afaceri sau de smerenia de care daţi dovadă şi în reuşite, şi în greşeli. Aceste amintiri vor rămâne după dumneavoastră. Însă cea mai importantă moştenire pe care o puteţi lăsa este cea spirituală. Ce moştenire poate fi mai mare decât aceea de a fi cunoscut de copiii dumneavoastră şi de copiii lor drept o persoană care L-a iubit pe Domnul şi a trăit ca să fie pe placul Său? Cineva care şi-a îndemnat copiii şi i-a înzestrat să facă acelaşi lucru? Aceasta e o moştenire cu valoare veșnică, o moştenire de neuitat.

Rugăciuni pentru părinţi

– Mulţumiţi-I lui Dumnezeu pentru lucrarea Duhului Sfânt în inima şi în viaţa copiilor dumneavoastră. Mulţumiţi-I că vă foloseşte pentru a-i influenţa pe plan spiritual.

– Rugaţi-vă să vă ajute Dumnezeu să puneţi credinţa în centrul vieţii personale şi de familie.

– Rugaţi-L pe Dumnezeu să vă ajute să fiţi un exemplu de credinţă pentru copiii dumneavoastră. Fie ca ei să-şi aducă aminte de dumneavoastră cu mult după ce nu veţi mai fi şi să le povestească despre dumneavoastră copiilor şi nepoţilor lor.

– Rugaţi-L pe Dumnezeu să vă ajute (şi pe dumneavoastră şi pe ceilalţi părinţi, dacă v-aţi recăsătorit) să căutaţi să edificaţi o moştenire de credinţă care să influenţeze pe vecie generaţiile viitoare.