Studiind subiectul masculinităţii de mai bine de 30 de ani, am căutat cele mai bune descrieri sau definiţii ale unui bărbat adevărat. Ca să se poată responsabiliza, bărbatul trebuie mai întâi să-şi înţeleagă ţinta, ce anume vrea să fie şi să facă.
Două dintre definiţiile mele preferate le oferă bărbaţilor un fel de stea polară după care să se orienteze în viaţă. Prima vine de la Robert Lewis, prieten şi fondator al organizaţiei Men’s Fraternity, o mişcare a bărbaţilor care ajunge în mii de biserici, companii şi închisori. La baza programei lui Robert stă această descriere a masculinităţii: „Bărbaţii adevăraţi resping pasivitatea, acceptă responsabilitatea, conduc cu curaj şi aşteaptă răsplăţi mai mari de la Dumnezeu”.
Cealaltă definiţie vine de la pastorul şi autorul John Piper: „Un bărbat cu adevărat matur are un simţ al responsabilităţii care îl îndeamnă să conducă femeile, să le poarte de grijă şi să le ocrotească în moduri potrivite cu fiecare relaţie în parte”.
Ambii autori subliniază faptul că bărbaţii adevăraţi îşi îndeplinesc responsabilităţile. Preluarea iniţiativei este absolut esenţială. Mereu le zic bărbaţilor că trebuie să-şi asume responsabilităţile pe care le au ca bărbaţi. Când iei atitudine şi înaintezi în viaţă, îţi asumi responsabilitatea pentru familie şi pentru sarcina pe care ţi-a dat-o Dumnezeu. Atunci devii iniţiator. Dai deoparte orice îţi stă în cale şi îmbrăţişezi, plin de râvnă, sarcina primită.
ESENŢA PASIVITĂŢII ESTE LAŞITATEA.
Care este opusul înaintării? Stagnarea. Să stai pe loc, să devii o persoană comodă. Pasivitatea este o boală care îi lipseşte pe bărbaţi de scop în viaţă, care distruge căsnicii şi familii şi strică moşteniri. Bărbaţii pasivi nu acţionează, ci se retrag şi îşi neglijează responsabilităţile personale. Esenţa pasivităţii este laşitatea.
Nu vi se pare interesant că nu prea se vorbeşte despre laşi? Niciun bărbat nu vrea să fie considerat laş. Dimpotrivă, îi apreciem instinctiv pe bărbaţii care profită de moment şi acţionează, pe aceia care îşi asumă responsabilitatea şi sunt un model pentru alţii. Îl ovaţionăm pe coordonatorul de joc care îşi ajută echipa să revină în ultima repriză, pe pompierul sau pe poliţistul care îi salvează pe alţii punându-se pe sine în pericol, pe omul de afaceri care pune integritatea mai presus de profit şi pe tatăl care ia atitudine şi îşi ocroteşte familia.