OBIECTIVE 

Mulți părinți privesc creşterea copiilor ca fiind experiența de viață cu cele mai multe bucurii, dar și cu mari frustrări, în special când copiii ajung la dificila vârstă a adolescenței. Acest amestec de bucurie şi frustrare în creşterea copiilor este direct influenţat, pe de o parte, de calitatea relaţiei pe care o avem cu copiii noştri, și pe de altă parte de calitatea relaţiei dintre părinţi.

Cum putem face faţă provocărilor mari pe care le avem ca și părinți şi ce ar trebui să ştim pentru a răspunde într-un mod potrivit și benefic, în fiecare context parental în care ne găsim?

Family Life îşi propune să sprijine părinţii care trec prin diferite faze de parenting, în vederea îmbunătăţirii abilităţilor de creştere a copiilor, potrivit stilului lor parental.

Prin intermediul lectoratelor, workshop-urilor şi întâlnirilor personale punem la dispoziţie un cadru prin care părinți cu personalităţi diferite, cu stiluri diferite de creştere a copiilor şi cu situaţii diferite de viaţă sunt mai bine pregătiți şi găsesc răspunsuri, speranță și ajutor.

BENEFICIILE  PĂRINȚILOR

Prin participarea la lectorate, workshopuri sau întâlniri personale, părinții vor avea ocazia:

  • Să exploreze tăriile şi domeniile cu potențial de creştere în privința creșterii copiilor;
  • Să întărească comunicarea dintre ei şi copiii lor;
  • Să identifice elementele de stres şi să învețe cum să administreze stresul în procesul de creştere şi educare a copiilor;
  • Să discute despre stilul lor parental şi despre modul în care tata și mama pot forma o echipă foarte bună;
  • Să identifice și să rezolve problemele parentale care apar.

Avem convingerea că, pe lângă toate aceste beneficii, încrederea şi satisfacţia părinţilor vor crește dincolo de așteptările lor.

CE  FACEM?

Family Life organizează trei feluri de activități prin care vine în sprijinul părinților:

I. Lectorate pentru părinți –  în școli și grădinițe.

Family Life are pregătite următoarele teme pentru lectorate:

  • Responsabilitățile unui tată și ale unei mame;
  • Stiluri de parenting;
  • Formarea identității copilului;
  • Dezvoltarea inteligenței emoționale și a caracterului copilului;
  • Disciplină și recompense.
  • Inteligenţa multiplă la copii
  • Cum să facem faţa stressului în creşterea copiilor
  • Dezvoltarea relaţiei cu copilul meu

Scurtă descriere a lectoratelor ce formează pachetul de bază:

1. Responsabilitățile unui tată și ale unei mame – 

Adulții au visuri, iar copiii au nevoi.–  Împlinind nevoile copilului nostru astăzi, facem ca mâine visurile lui să poată deveni realitate. Toți părinții își pun întrebarea: „Ce așteaptă un copil de la tatăl său și de la mama sa?” Acest lectorat îi ajută pe părinți să realizeze care sunt nevoile de bază ale copiilor: siguranța fizică și emoțională, înțelegerea corectă a ceea ce înseamnă să fii fată sau băiat, înțelegerea modului în care se manifestă interdependența în relațiile de familie etc.

2. Formarea identității copilului

Atitudinile şi mesajele transmise zilnic de către părinţi au o influenţă mai mare asupra identităţii copiilor decât toate celelalte evenimente. Aceste experienţe aparent nesemnificative, dar repetate, chiar dacă nu li se acordă o mare importanță, reprezintă primele ”culori” folosite la ”pictarea portretului” copiilor noștri. Acest lectorat își propune să aducă în discuție factorii care pot să distorsioneze identitatea copilului nostru, arătând modul în care părinții îi pot ajuta pe copii să își formeze adevărata lor identitate.

3. Stiluri de creștere a copiilor

Fiecare copil se naște cu un anumit tip de personalitate, într-o anumită cultură, și într-o anumită familie, iar lucrul acesta le influențează viața, convingerile, comportamentul. De asemenea, modul în care părinții își înțeleg rolul este influențat de mediul în care au crescut și s-au format. Acest lectorat îi ajută pe părinți să cunoască cele patru stiluri de creștere a copiilor, să descopere care este stilul lor natural și care sunt modalitățile prin care pot să-l dezvolte și mai mult.

4. Formarea caracterului copilului

Foarte mulți părinți sunt preocupați de pregătirea academică a copiilor lor, lăsând pe locul doi dezvoltarea caracterului. Cu toate acestea, copiii au nevoie să fie învățați cum să facă alegeri înțelepte în viață, respingând acele lucruri care nu îi ajută în dezvoltarea lor ca persoane mature, responsabile. Acest lectorat îi ajută pe părinți să identifice acele valori pe care trebuie să le transmită copiilor, înțelegând cum anume pot să dezvolte o relație puternică cu copiii, evitând permisivitatea, manipularea sau pasivitatea în această relație.

5. Disciplină și recompense

Părinții au păreri și standarde diferite în ceea ce privește disciplinarea și recompensarea copiilor lor. În cadrul acestui lectorat vom aborda nevoia părinților de a conștientiza faptul, că disciplina și recompensele sunt cele mai importante resurse pe care le pot folosi în formarea caracterului copiilor lor. În urma acestui lectorat, fiecare părinte participant va avea ocazia să alcătuiască un plan pentru disciplinarea și recompensarea copilului său.

  • Structura unui lectorat (60 min.):
    3 min. – Introducerea temei și a vorbitorilor;
    7 min. – Prezentarea unui studiu de caz cu întrebări şi discuţii ;
    40 min. – Expunerea subiectului ;
    5 min. – Prezentarea proiectului de lucru pentru părinţi
    5 min. – Completarea formularului de evaluare a lectoratului, anunțarea subiectului și a datei pentru următorul lectorat

Toate lectoratele sunt oferite gratuit.

Directorii sau consilierii școlilor și grădinițelor pot lua legătura cu noi, prin email (laurentiubarbulescu@familylife.ro) sau  telefon: 0745 366 443 (Laurențiu Bărbulescu –  coordonator Family Life Romania).

II. Workshopuri

Workshopurile se organizează periodic, la sediul Family Life (Aleea Lacul Morii, Nr.3, sector 6, București). Aceste workshopuri au scopul de a oferi părinților ocazia de a aprofunda temele abordate în cadrul lectoratelor, prin studii de caz și întrebări de discuții. Fiecare workshop durează 90 minute, iar prețul este de 50 RON/participant.

Datele și orele acestor workshopuri pot fi verificate pe site-ul www.familylife.ro/parenting/workshop

III. Întâlniri individuale

În cazul în care părinții doresc să discute cu unul dintre trainerii Family Life despre cazurile specifice familiilor lor, oferim această posibilitate prin întâlnirile individuale. Aceste întâlniri individuale durează 90 de minute fiecare și au loc la sediul Family Life (Aleea Lacul Morii, Nr.3, sector 6, București).

Costul unei ședințe de 90 de minute este de 140 RON. La aceste întâlniri pot participa ambii părinți sau doar unul dintre ei. Menționăm că părinții se pot înregistra la aceste întâlniri de mentorare chiar dacă nu au participat la lectorate sau workshop-uri. Înregistrarea se poate face pe site-ul www.familylife.ro/parenting/mentorare.

Contact program „Lectorate pentru părinți”

Tel: 0745366443  |  Email: laurentiubarbulescu@familylife.ro